Закони

Zakon"Патриотски фронт" је један од оснивача уједињеног "Савеза ратних ветерана Србије" са седиштем у Београду. "Предлог закона о правима ратних ветерана и чланова њихових породица" је радни текст правног тима, који је усвојен од стране Скупштине "СРВС" 10.09.2012. године. Прошао је јавну расправу унутар удружења која се баве борачко-инвалидском заштитом, других НВО као и осталих заинтерсованих стручњака и грађана. У складу са истом, допуњен је и представља истински израз тежње бивших бораца и њихових породица за 15-годишњи вакум у законској регулативи. Народном иницијативом и подршком грађана са 40.014 потписа Предлог закона је предан у Скупштину Србије 26.12.2012. године. У међувремену су се вршиле активности организације округлих столова, промоције Предлога у медијима, као и презентације народним посланицима. Предлог је представљен на јавним расправама у 56 градова и насеља Србије. Наишао је на свеопште одобравање свих категорија ратних ветерана, а укупан број примедби и тзв. амндмана је износио осам (8), од којих је 7 уврштено у нови радни текст.

Иако је евидентно, да овај нацрт закона представља истинске тежње популације, на коју се односи, ресорно Министартво је одбило да га прихвати или узме, као полазни основ за израду новог нацрта. Одговор је био: "Скуп је"!? Шта то значи, ускоро смо имали прилику да се уверимо. Радна група Министартва је 2014. започела израду свог Нацрта закона, на платформи некавих ранијих допуна постојећег (лошег) закона, што су и сами признали. Јавне расправе у децембру месецу, организоване у Новом Саду, Београду, Нишу и Крагујевцу (само 4 града, без присуства медија), су показале да је преко 90% удружења, појединаца и других заинтересованих незадовољно понуђеним решењима. Нацрт закона не нуди никаква суштинска права ни једној од категорија ратних ветерана, у многим својим одредбама је дискриминаторски или антиуставан, а у "образложењу" предлагача децидарано се наводи: "...да се буџетске ставке за имплементацију закона неће повећавати". Уложено је преко 800 писмених приговора (предлога других решења, амнадмана) од којих ни један конструктивни предлог није прихваћен, а такав текст је због незадовољства оволиког броја и удружења, појединаца и јавности стављен у фазу "мировања" годину дана, да би у новембру месецу 2015. министар Вулин, најавио ипак, доношење таквог закона до Нове године. Колика штета ће бити нанешена свим категоријама бивших бораца, још се не може проценити, али је евидентно да циљ предлагача није побољшање статуса ратних ветерана и других категорија, већ доношење закона, ради оних којих су га сачинили.

У циљу спречавања овакве катастрофе, "Патриотски фронт" се обратио свим релевантним државним институцијама и појединцима, упозоравајући на овакву самовољу и бахатост ресорног Министартва, међутим- одговор никада није стигао.

Из истог разлога је упућено писмо Народној скупштини Републике Србије, са захтевом да се активира, у децембру месецу предложени "Закон о правима ратних ветерана и члановима њихових породица", предлагача "СРВС". Тај акт је једноставно "нестао" из архиве Скупштине и већ трећу годину се не зна његова судбина, чиме се крши воља грађана, закони и Устав Републике Србије. Из истог разлога, овлаштена је београдска адвокатска канцеларија "Петронијевић", да службеним путем дође до информације о судбини Предлога закона. Допис је упућен 18.11.2015 и чека се одговор надлежних органа у прописаном року.