Традиција и култура - архива 2015

Годишњица Кумановске битке у 1. Балканском рату

KUMANOVO25.10.2015- На 103. годишњицу славне Кумановске битке 1912. године - којом је у тријумфалној операцији српске армије под командом престолонаследника Александра Карађорђевића, поражена отоманска завојевачка војска и означен крај Првог балканског рата - на платоу испред остатака спомен-костурнице на брду Зебрњак на северу Македоније, у недељу је одата почаст погинулим српским војницима чији земни остаци почивају у том меморијалу.

 
 
 

Поново постављен споменик Милици Ракић

milica-rakicБеоград, 23.09.2015- У београдском парку Ташмајдан по трећи пут је окривен споменик девојчици Милици Ракић, која је погинула у НАТО агресији 1999. године. Немаром и неразумним понашањем вандала, од 2000. године када је први пут постављен, два пута је скрнављен, а затим уклоњен. Садашње решење је да се постави посебна расвета и аларми и нада, да ће свест друштва бити на нивоу симбола једне епохе и злочина, који није обишао 1999. ни преко 80-торо деце. Споменик Милици Ракић бесплатно је урадила ливница "Јеремић", а њен аутор је Катарина Трипковић.

 
 
 

Годишњица пробоја Солунског фронта

solunska fronta15.09.2015- На данашњи дан, пре 97 година у I Светском рату пробијен је тзв. „Солунски фронт“, чиме је задат одсудни ударац Централним силама и убрзо окончан највећи сукоб у историји. Солунски фронт настао је као покушај савезника да помогну Србију у јесен 1915. године против заједничког напада Немачке, Аустро-Угарске и новог савезника Централних сила- Бугарске.

 
 
 
 
 
 
 
 

Прва победа савезника у I Светском рату

cerska-bitka415.08.2015- На данашњи дан 1914. је започела чувена Церска битка у I Светском рату, наредбом Војводе Радомира Путника за контранапад. Ова битка је један од највећих успеха српске војске у рату- у њој је потучена аустроугарска војска и однета прва победа. Борбе су почеле у зору 12.08. прелазом аустроугарске армије код села Батара и Самуровића аде, с циљем даљег продирања у Србију, док је Друга армија форсирала реку Саву и заузела Шабац.

 
 
 
 

Годишњица агресије на Миљевачки плато

21.06.2015- Данас се навршава 23 године од агресије хрватских војних и паравојних снага на РСК у реону, под називом Миљевачки плато.Извршена је 21. јуна 1992. године и то након, што је УНПРОФОР преузео улогу заштитних снага на подручју РСК. Резултат агресије је био 40 убијених и измасакрираних милиционера РСК.

 

Одата почаст стрељаним Словацима у I Светском рату

Крагујевац, 20.06.2015- Полагањем венаца крај споменика 44 словачка војника, у Крагујевцу је обележено 97 година, откада су војници из Словачке животима платили побуну и непослушност Aустроугарској монархији. Венце су положили амбасадор Републике Словачке Јан Варшо, градоначелник Крагујевца Радомир Николић и заменик председника Скупштине града Славица Коминац, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, СУБНОР-а, невладиних организација и грађани.

200. година од битке на Љубићу

Чачак, 06.06.2015 –Парастосом за погинуле хероје, церемонијом полагања венаца и културно уметничким програмом, данас је на брду Љубић обележена 200. годишњица најзначајније битке у Другом српском устанку - Боја на Љубићу. Поред представника државног апарата, Генералштаба ВС, Републике Српске, Града Чачка, дипломатског кора, венце су положили и представници удружења грађана, међу којима и делегација „Патриотског фронта“.

 

Годишњица страдања војника ЈНА у Тузли

15.05.2015- Страдање припадника ЈНА у Тузли, које се десило пре 23 године, када су их из заседе напале муслиманске снаге, обележено је на "Брчанској малти" у том граду. Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је "да је на овом месту 15. маја 1992. године убијено 59, а рањена су 44 војника само зато што су били легални и легитимни припадници тадашње државе". Он је подсетио да кризни штаб града Тузла није испоштовао договор о мирном повлачењу колоне ЈНА.

 

Оснивачка скупштина „КЦК“

Угриновци, 10.05.2015- Скупом представника преко 70 удружења, која баштине културу и традицију народа Крајине, одржана је оснивачка Скупштина „Крајишког културног центра“. Иницијатива, покренута пре три године, коначно је материјализована одржавањем ове седнице, а Скупштини су присуствовали и активно учествовали у раду, и делегати  „Патриотског фронта“.

 

Годишњица злочина у „Бљеску“

01.05.2015- Данас се навршава 20. година од офанзиве хрватских снага на подручје РСК, тада заштићене зоне УН-  западне Славоније, када је страдао велики број српских цивила, а неколико десетина хиљада њих, напустило је то подручје. Операција „Бљесак“ почела је 1. маја 1995. године, око пет сати ујутро, артиљеријским нападом на Пакрац.

 

Сећање на жртве Новосадске рације

Нови Сад,23.01.2015.- Поводом обележавања 73. годишњице Новосадске рације организоваће се комеморативни скупови на обали Дунава испред споменика жртвама рације. Данас венце полажу покрајински одбор СУБНОР-а и представници покрајинске власти,ЛСВ, а сутра у организацији градских структура и Епархије Бачке СПЦ, почаст ће одати представници локалне самоуправе, удружења и грађани. “Патриотски фронт” ће са својом делегацијом учествовати у програму комеморације.

Богојављење

19.01.2015.- Православни верници и Српска православна црква данас прослављају Богојављење, један од петнаест највећих хришћанских празника. Празновање Богојављења подсећа хришћане да мисија Сина Божјег није почела његовим рођењем, већ крштењем. Широм Србије биће организована традиционална пливања за богојављенски крст. У Апатину и Београду учествоваће и чланови “Патриотског фронта”.