Сарадња - Архива 2013

Споменик руским војницима у Петроварадину

Нови Сад,27.10.2013.- Први у Србији обновљени споменик руским војницима, ратним заробљеницима у Првом светском рату, откривен је и освештан данас на Војном гробљу у Петроварадину, у организацији амбасаде Руске Федерације, а у оквиру обележавања века од почетка Великог рата. Споменик у облику руског православног крста био је подигнут 1929. године, на месту где је сахрањено 96 војника руске војске умрлих од рана и болести у аустроугарском логору, временом је био руиниран и порушен, а обновљен је ове године руским средствима, уз помоћ наше државе и града Новог Сада, као и уз моралну подршку Српске православне цркве, истакао је руски амбасадор у Београду Александар Чепурин.

 

Ратни ветерани Македоније у „ПФ“

Бачка Паланка, 22.10.2013.- Јучерашњим састанком у Централи удружења између представника ратних ветерана Македоније и Главног одбора „ПФ“, усаглашени су сви аспекти будуће сарадње. Резимирано је стање унутар борачко-инвалидске популације у Србији и суседној држави и уочене су многе сличности, изражене кроз проблеме ветеранске популације у остваривању својих права. На основу закључака, договорени су даљи кораци у сарадњи на пољу остваривања људских права, културе, спорта, едукације младих и других области, као и отварање представништва "Фронта" у Скопљу.

 

Наставак сарадње

Шабац,18.10.2013.- Данас је ,,Патриотски фронт"-регионални Одбор за западну Србију у Шапцу посетио председник Удружења ,,Родитеља несталих беба Србије"-Владимир Чичаревић, као и новинари листа ,,Телеграф". Разлог ове посете је наставак сарадње и недавна акција „ПФ“ прикупљања потписа у кампањи за доношење Закона о несталим бебама под слоганом,,Да више никада ниједна беба не нестане".

 

Међународни скуп о српско-словачким везама

Дана 04.10.2013. године у Словачкој у Трнави, одржаће се међународни скуп на тему српско-словачких веза. Поред домаћина, конференцији ће својим радовима значајан допринос дати и наши еминентни историчари, професори и књижевници, чиме се потврђује вековна добра сарадња два словенска народа.

Парастос за жртве „Олује“

zirovac110.08.2013,Сисак -У Жировцу у Хрватској, данас је одржан парастос за погинуле и нестале у току хрватске војно-полицијске акције "Олуја"1995.године. Помен је служен у цркви Св. Петра и Павла цивилима који су страдали од стране хрватско-муслиманских формација током повлачења народа и војске из РСК. Организатор је било новосадско „Удружење учесника оружаних сукоба на подручју бивше Југославије“, а аутобус са групом родбине и ветерана кренуо је пут Баније из Новог Сада. Према подацима Докуметационог центра „Веритас“ као нестале воде се 234 особе, а 117 је есхумирано и сахрањено. Хрватска страна признаје и „трага“ за 32 нестале особе. За овај злочин до данас није покренута истрага нити је ико одговарао. Данима, уочи најављене посете расле су тензије изазване јавним протестима хрватских удружења ветерана.

 
 
 

Поклоничко путовање у Пребиловце

prebilovci-1202.08.2013.- "Српско национално друштво Пребиловци" из Београда, и ове године (осми пут за редом) организује поклоничко путовање из Београда (Новог Сада) у Пребиловце, поводом обележавања годишњице страдања Пребиловачких и других мученика. Удаљеност у једном смеру је 500 км.

ПРОГРАМ:

3.август (субота) - Пребиловци, у 8 часова Литургија. Потом, помен код остатка мученичких моштију, затим ручак. Истог дана после подне, посета Клепцима, родном селу Светог мученика Вукашина Јасеновачког и Цркви Преображења Господњег.

4. август (недеља) - Литургија. Повратак за Београд (Нови Сад). Посета средњевековном манастиру Житомислић и поклоњење Светим Житомислићим мученицима и Мостару - Саборна црква Свете тројице ( у обнови) стара црква Пресвете Богородице са моштима мученика Леонтија (Радуловића) Миторополита Захумско- херцеговачког.

 

 

Добротворна акција „Будимо људи“

Copy of plbast02.04.2013,Бањалука-Обавјештавамо Вас да Србско сабрање „Баштионик“, уз благослов Епископа Бањалучког Господина Јефрема и у вријеме васкршњег поста, организује добротворну акцију прикупљања помоћи под називом „Будимо Људи“.
У божићној акцији смо, захваљујући добрим људима, уручили помоћ за једанаест породица са укупно педесет и шесторо дјеце. Помоћ ће и овај пут у сарадњи са парохијским свештеницима, првенствено бити подијељена материјално угроженим породицама са више дјеце.

 
 
 
 

Обележавање годишњице и у Словенији

Љубљана,24.03.2013.- У организацији "Српског друштва Задужбина" обележиће се трагична 14.годишњица НАТО агресије на СРЈ. У суботу 23.марта одржаће се парастос за жртве у Храму Св. Ћирила и Методија, а дан касније предавање "Како се бранила отаџбина од агресора". Организатор позива све заинтересоване да узму учешће у комеморацији и присуствују предавању.

 
 

Обележавање годишњице НАТО агресије у РС

banjaluka1Дана 24.03.2013. љ.Г. свештенство Храма Христа Спаситеља у Бањалуци, служило је молитвени помен за страдале у Нато бомбардовањима Републике Српске, Србије и Црне Горе. Кољиво су прислужили активисти Србског сабрања "Баштионик". Истог дана у просторијама Светосавског културног клуба у Бањалуци, Србско сабрање "Баштионик" било је организатор молитвеног сабрања под називом "Заборав је смртни гријех" у оквиру којег је бесједио отац Драган Грујић, а приказан је документарни филм "Отето Косово" и видео спот за пјесму посвећену Милици Ракић- дјевојчици убијеној од Нато бомби.

 
 
 

Незаборав-14 година од почетка НАТО агресије

Београд, 24.03.2013.- „Патриотски фронт“ ће у оквиру јединственог „СРВС“ учествовати у заједничкој манифестацији обележавања НАТО агресије под симболичним називом: „Ход заветног сећања“.