Закони

Fotografija0829"Патриотски фронт" је један од оснивача "Савеза ратних ветерана Србије" са седиштем у Београду (2017. због одступања од изворних циљева, "ПФ" је иступио из организације).  "Предлог закона о правима ратних ветерана и чланова њихових породица" је радни текст правног тима "ПФ", који је усвојен од стране Скупштине "СРВС" 10.09.2012. године. Прошао је јавну расправу унутар удружења која се баве борачко-инвалидском заштитом, других НВО као и осталих заинтерсованих стручњака и грађана. У складу са истом, допуњен је и представља истински израз тежње бивших бораца и њихових породица за 15-годишњи вакум у законској регулативи. Народном иницијативом и подршком грађана са 40.014 потписа Предлог закона је предан у Скупштину Србије 26.12.2012. године. У међувремену су се вршиле активности организације округлих столова, промоције Предлога у медијима, као и презентације народним посланицима. Предлог је представљен на јавним расправама у 56 градова и насеља Србије. Наишао је на свеопште одобравање свих категорија ратних ветерана, а укупан број примедби и тзв. амндмана је износио осам (8), од којих је 7 уврштено у нови радни текст.

Иако је евидентно, да овај нацрт закона представља истинске тежње популације, на коју се односи, ресорно Министартво је одбило да га прихвати или узме, као полазни основ за израду новог нацрта. Одговор је био: "Скуп је"!? Шта то значи, ускоро смо имали прилику да се уверимо. Радна група Министартва је 2014. започела израду свог Нацрта закона, на платформи некавих ранијих допуна постојећег (лошег) закона, што су и сами признали. Јавне расправе у децембру месецу, организоване у Новом Саду, Београду, Нишу и Крагујевцу (само 4 града, без присуства медија), су показале да је преко 90% удружења, појединаца и других заинтересованих незадовољно понуђеним решењима. Нацрт закона не нуди никаква суштинска права ни једној од категорија ратних ветерана, у многим својим одредбама је дискриминаторски или антиуставан, а у "образложењу" предлагача децидарано се наводи: "...да се буџетске ставке за имплементацију закона неће повећавати". Уложено је преко 800 писмених приговора (предлога других решења, амнадмана) од којих ни један конструктивни предлог није прихваћен, а такав текст је због незадовољства оволиког броја и удружења, појединаца и јавности стављен у фазу "мировања" годину дана, да би у новембру месецу 2015. министар Вулин, најавио ипак, доношење таквог закона до Нове године. До данас није донешен, нити се налази као предлог у скупштинској процедури усвајања. Колика штета ће бити нанешена свим категоријама бивших бораца, још се не може проценити, али је евидентно да циљ предлагача није побољшање статуса ратних ветерана и других категорија, већ доношење закона, ради оних којих су га сачинили.

У циљу спречавања овакве катастрофе, "Патриотски фронт" се обратио свим релевантним државним институцијама и појединцима, упозоравајући на овакву самовољу и бахатост ресорног Министартва, међутим- одговор никада није стигао.

Из истог разлога је упућено писмо Народној скупштини Републике Србије, са захтевом да се активира, у децембру месецу предложени "Закон о правима ратних ветерана и члановима њихових породица", предлагача "СРВС". Тај акт је једноставно "нестао" из архиве Скупштине и већ неколико година се не зна његова судбина, чиме се крши воља грађана, закони и Устав Републике Србије. Из истог разлога, овлаштена је београдска адвокатска канцеларија "Петронијевић", да службеним путем дође до информације о судбини Предлога закона. Допис је упућен 18.11.2015 .Одговор надлежних органа у прописаном року, није стигао. Изворни документ је и данас најбољи основ, за системско решавање проблематике ратних ветерана у Србији, међутим, очигледно не постоји политичка воља, да се понижавајући положај свих категорија ратних ветерана у Србији реши на задовољавајући начин.

 

У међувремену ресорно Министарство је разматрало неколико верзија различитих нацрта, којима је заједнички именитељ, да ни један од предлога не задовољава ни минималне потребе крајњих корисника. Задњи покушај да се усвоји један од таквих "закона" је од 19.априла 2019. године, чији текст Нацрта је усвојен од стране Владе и покренуте су јавне расправе, које су окончане почетком јуна 2019. Судећи према верзији која је публикована у августу 2019. на сајту Министарства, ово је такође неповољно решење и "Патриотски фронт" је већ реаговао дописима надлежним институцијама, као и организацијом великог округлог стола са истом темом уз присуство представника Министарства. У нади да ће и после готово 30 година од почетка првих оружаних сукоба и 20 од завршетка последњих, ипак превладати свест и савест надлежних, Удружење ће се и даље залагати на све законом дозвољене начине, како би права ратних ветерана и њихових породица била коначно правно и праведно дефинисана. Од оснивања до данас, једина смо ветеранска организација, која није одступила од свог става. 

 

 

pismo adv.kancelarije Skupštini Srbije zakon 2015 1pismo adv.kancelarija Skupstini Srbije zakon 2015 2

 

pzov
opzov

 

412829
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
23
116
747
410261
747
7884
412829
Ваш IP: 3.238.7.202
У Србији је 06.03.2021 04:22
Счетчик joomla