Годишњица ослобођења Београда у II Светском рату

Godisnjica-oslobodjenja-Beograda-u-Drugom-svetskom-ratu-6Београд, 20.10.2016- Данас се обележавају 72 године од ослобођења Београда од фашизма у Другом светском рату. Годишњица je обележена меморијалним дефилеом, полагањем венаца, откривањем плоче са именима улица у Београду и свечаном академијом у Народном позоришту. У обележавању ослобођења, учествовала је и делегација „Патриотског фронта".

1108550649Београд, 20.10.2016- Данас се обележавају 72 године од ослобођења Београда од фашизма у Другом светском рату. Годишњица je обележена меморијалним дефилеом, полагањем венаца, откривањем плоче са именима улица у Београду и свечаном академијом у Народном позоришту. У обележавању ослобођења, учествовала је и делегација „Патриотског фронта".
Председник Србије Томислав Николић положиo је венац на Спомен-гробље ослободилаца Београда и на споменик "Црвеноармејцу", а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, предводио је државну церемонију у оквиру спомен-комплекса "Гробља ослободилаца" Београда у Другом светском рату. Меморијални дефиле одржан је у подне, а учесници су се кретали од "Лондона" до Палате "Албанија". На траси дефилеа било је постављено пет пунктова, на којима су глумци реконструисали део догађаја и борби за ослобођење 20. октобра 1944. године. У дефилеу од „Лондона" до Палате „Албанија" учествовали су и представници Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, ветерани СУБНОР-а, одбора „Патриотског фронта" и други грађани.
UliceПредставници Града Београда и амбасадор РФ у Србији А. Чепурин су открили плоче са именима улица у Београду, које су добиле по совјетским командантима једница Црвене армије - ослободиоцима Београда. На Новом Београду бивша Улица "Гоце Делчева" постаје "Булевар маршала Толбухина", а бивша "Похорска" улица ће убудуће носити име "Улица генерала Жданова".
Увече, са почетком у 20 часова одржана је Свечана академија у Народном позоришту на којој је говорио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић у присуству осталих чланова владе. У исто време уприличен је и концерт "Академског ансамбла Националне гарде Русије" у Сава Центру.


Како је ослобођен Београд?


Операција ослобођења Београда („Београдска операција") трајала је нешто више од три недеље: од 28. септембра до 20. октобра 1944. Циљ операције није било само ослобођење престонице Југославије, него и ликвидација главних снага немачке групе армија „F", која је учврстила своје позиције у источним и јужним областима југословенске територије. Поред тога, совјетска војна команда је поставила задатак да се пресеку саобраћајнице које би могле бити искоришћене за повлачење немачке групе армија „Е" из Грчке, Албаније и јужних региона Југославије преко Београда у Мађарску. У том плану један од кључних циљева јединица Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије (НОВЈ) била је стратешка железничка магистрала Београд–Солун.
ослобБгПрипадници југогословенских снародноослободилачких јединица, којима је командовао Пеко Дапчевић, и снаге Црвене армије, на челу са генералом Владимиром Ждановом, срели су се 11. октобра 1944, ујутру, на левој обали Мораве, и заједнички кренули у битку за Београд. Биле су то трупе из састава Прве армијске групе НОВЈ и Трећег украјинског фронта Црвене армије. За три дана савладан је отпор Немаца на прилазима Београду, док су, с друге стране, југословенске и руске снаге заједнички ослободиле Тополу и Младеновац и заузеле Авалу. Интензивне борбе за сам град, вођене су од 12-20.10.1944.
У ноћи између 19. и 20. октобра пала је и палата "Албанија". На њу је, убрзо, истакнута југословенска тробојка с петокраком, која је симболично означила да је Београд ослобођен. Њу је, по цену живота, изнео борац Младен Петровић. Од задобијених рана из митраљеског гнезда, пао је мртав испод заставе. У борбама за ослобођење Београда само од 14 до 20. октобра погинула су 2.953 борца НОВЈ и преко 960 Црвеноармејаца. Више од 4000 бораца је рањено.
Немачке окупационе снаге изгубиле су око 15.000 припадника, а око 9.000 њих је заробљено.

 

329713
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
144
158
302
328117
1185
8237
329713
Ваш IP: 3.235.238.217
У Србији је 07.07.2020 19:23
Счетчик joomla