“Бесмртни пук” у Србији

бесмртнипук1Београд, 09.05.2016- Данас, 9. маја ове године биће прослављена 71. годишњица победе над фашизмом у II Светском рату или како то братски руски народ назива- Великом Отаџбинском Рату. У свим градовима и селима Руске Федерације и многим другим земљама биће уприличене разне манифестације посвећене овом значајном датуму. Они у Европи и свету, који овај датум не сматрају важним, говоре о себи и односу према фашизму, нацизму и идеологији зла. Србија, једина земља са два антифашистичка покрета може само да се поноси. По први пут и Београд ће имати свој „Бесмртни пук - Бессмертный полк“.

бесмртнипук2Београд, 09.05.2016- Данас, 9. маја ове године биће прослављена 71. годишњица победе над фашизмом у II Светском рату или како то братски руски народ назива- Великом Отаџбинском Рату. У свим градовима и селима Руске Федерације и многим другим земљама биће уприличене разне манифестације посвећене овом значајном датуму. Они у Европи и свету, који овај датум не сматрају важним, говоре о себи и односу према фашизму, нацизму и идеологији зла. Србија, једина земља са два антифашистичка покрета може само да се поноси. По први пут и Београд ће имати свој „Бесмртни пук - Бессмертный полк“.

Шетња улицама Београда само је још једна потврда, да смо исти историјски простор. Фотографије бораца, фрагменти сећања на рат које чувају породице као и други документи, албуми и сачувана писма - прошетаће улицама престонице. Срби могу поново да стекну комплетну слику о судбини војника, јединица и формација који су учествовале у одбрани Отаџбине током Првог и Другог светског рата, али и у време НАТО агресије на Југославију 1999.године. Ратни ветерани Србије из периода ратова 1990-1999. ће узети своје учешће у овој јединственој манифестацији. Делегацију „Патриотског dsc 3508фронта“ предводиће председник Београдског и потпредседник Главног одбора пуковник пилот Милорад Ђошић.
Уочи празника Победе копредседник Друштвеног грађанско-патриотског покрета «Бесмртни пук Русије» Николај Земцов обратио се братском народу Србије:“ Србија је једна од најоданијих савезника Русије, њена историја је тесно повезана са руском, посебно историја њене борбе у последњим ратовима... .Простор сећања је далеко шири од државних граница. Уколико, заједно са Србима, будемо чували наше заједничко сећање, онда ће ова дивна метафора, у нашем заједничком духовном простору, постати реалност. Русија са надом гледа у Србију – очекујемо свенародну шетању у строју Бесмртног пука и у вашој земљи. Надамо се да ће „Бесмртни пук Србија“ прошетати улицама Београда и свим грађанима Србије, као и читавом свету, показати лица победника над фашизмом. Сви ће да виде да су и живи и погинули за слободу – јединствени. Након тога наша армија, која чува мир на Земљи, више неће бројити десетине, већ стотине милиона. Тада ће одозго, са неба, на Бесмртни пук гледати косовски јунаци и радовати се што њихови наследници Срби памте историју и нису подлегли греху заборава. Друштвени покрет «Бесмртни пук Русије» има намеру да да нови смисао резолуцији ОУН, која каже да је «недопустива пракса која доприноси ескалацији савремених форми расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетрпељивост везана уз њу». Шетња Бесмртног пука по читавом свету, није само војно-меморијална, већ и антифашистичка акција. То је допринос Бесмртног пука у одбрани читавог света који сматра да се истина о исходу Другог светског рата не сме мењати. Зато свим људима у свету кажемо: постаните део Бесмртног пука, чувајте сећање на победу ваших отаца, поносите се слободом ваших земаља и не дозволите да се развоје фашизам који се повампирује на територији Европе.“

 

Прилог руских медија: http://ruskarec.ru/politics/2016/05/11/ponovo-srbi-i-rusi-rame-uz-rame-besmrtni-puk-u-beogradu_592201

318504
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
252
340
2480
314733
5851
6663
318504
Ваш IP: 18.206.13.28
У Србији је 25.05.2020 16:50
Счетчик joomla