Почело обележавање Дана РС

polaganjevenaca RSБања Лука, 08.01.2017- Полагањем венаца палим борцима РС почело је обележавање Дана Републике Српске, 9. јануара, када ће у Бањалуци бити одржана централна свечаност. Поред званичника домаћина, бројних грађана, обележавању ће присуствовати председник Србије Томислав Николић, друге јавне личности, као и делегација „Патриотског фронта". Датум је и 25. годишњица оснивања РС.
Припадници. Трећег пука, њих 40, као и Војни оркестар Оружаних снага постројен је испред места на којем званичници Републике Српске полажу венце. Постројавање војника Оружаних снага БиХ била је спорна тема протеклих дана у БиХ, с обзиром на то да трочлано Председништво БиХ није постигло сагласност о томе, а Министарство одбране је најпре одобрило само присуство припадника Војног оркестра ОСБиХ, која је касније повучена на интервенцију канцеларије НАТО у БиХ.
Поред спорних потеза Уставног суда БиХ, грађани РС су се на недавном референдуму изјаснили да 9. јануар остаје државни празник - Дан Републике Српске.

Венце су на спомен-обележје осим Иванића и Додика положили и председник Народне скупштине, Недељко Чубриловић, премијер Републике Српске, Жељка Цвијановић, представници институција Српске и БиХ, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, градоначелник Бањалуке, Игор Радојичић.

puk vojske rsНакон полагања венца, Иванић је изјавио да је наредио постројавање јединице јер на то, како је рекао, има право, али да ова почасна једница ОСБиХ неће учествовати у свечаној смотри 9. јануара.
Председик Републике Српске, Милорад Додик је након полагања венаца рекао је да се народ на референдуму трајно определио за обележавање 9. јануара, Дана Републике Српске. „Све спекулације и напади који долазе због обележавања овог празника нису неочекивани, али у сваком случају наше опредељење за обележавање Дана Републике јесте и наша одговорност према онима који су страдали за Републику Српску, али и према будућности". Додик је напоменуо да би они који желе да забране Дан Републике Српске "желели да укину нашу будућност и постојање". Он је нагласио, да ће се залагати да Република Српска води политику потпуне неутралности када је реч о војним савезима.

319068
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
27
172
816
316024
6415
6663
319068
Ваш IP: 18.207.254.88
У Србији је 28.05.2020 03:15
Счетчик joomla