Ново спомен-обележје последњем одликованом хероју ЈНА

major tepic spomen29.09.2016- На данашњи дан, пре тачно 25 година, херојски је погинуо мајор ЈНА Милан Тепић (1957-1991), последњи одликовани херој СФРЈ и први херој Републике Српске. У његову част и славу, данас је подигнута и спомен плоча у Звечану на КиМ. То место, од раније има и улицу са његовим именом. У подизању спомен обележја, поред иницијатора - удружења бораца 90. и ДСРП „Косовско огњиште“, учествовао је и Регионални одбор „Патриотског фронта“ за КиМ.
1991. године 29. септембра, мајор ЈНА Милан Тепић нашао се је у централном складишту минско-експлозивних средстава у близини Бјеловара-Беденик, где је био приморан да се са својим војницима повуче у складиште и организује одбрану од хрватских паравојних снага, које су опколиле бјеловарску касарну. Након вишечасовне одбране, увидевши да је одбрана немогућа, а не tepic1желећи да препусти оружје из касарне „Војновић“ хрватским снагама, Тепић је својим војницима наредио повлачење из складишта речима: „Војско, слушајте ме добро! Не знам колико ћемо моћи овако још да издржимо, усташе ће тек жестоко навалити и настојати да нас заскоче. Зато су пажљиви са ватром и избјегавају да ударе по складишту, и ово што ми имамо овдје је за њих више него драгоцјено. Кад дође тренутак, кад се више не буде могло издржати и кад дође мука до ока, тражићу да се удаљите на пристојну удаљеност од главног објекта. Да не замерате ми ако сам негде према неком погријешио, али хоћу двије ствари да урадим уз вашу помоћ. Да усташама не дам Беденик, и да ви останете живи. Нека неко од вас сачува мој ратни дневник.“
pomen6Кад су се војници нашли на довољној удаљености, а хрватска паравојска се сасвим приближила одредишту, мајор Тепић је жртвовао свој живот, минирао складиште са 170 тона експлозивних средстава и дигао га у ваздух. Са њим је погинуо и војник Стојадин Мирковић, који није послушао наређење о повлачењу и који је из оклопног транспортера дејствовао по непријатељу, све док није погођен. Од снажне експлозије погинуло је званично и 11, а незванично 200 непријатељских војника (воде се као нестали).
Мајор Милан Тепић проглашен је за народног хероја, а њему у част Војска Републике Српске издала је орден за заслуге у рату. Српски народ је његовом погибијом добио још једног Стевана Синђелића, а остаће упамћено да је једном приликом рекао: „Једанпут људи дају реч, она остаје или се погази. Ја сам дао реч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко“.
341141
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
135
365
1642
336714
5232
7381
341141
Ваш IP: 3.228.220.31
У Србији је 14.08.2020 05:55
Счетчик joomla