Састанак у Министарству

zasajtLintaJaNedjoБеоград,7.06.2019- Делегација Главног одбора "ПФ" на челу са предсеником З. Вранешевићем и председником Генералне скупштине Н. Антонићем, уз присуство народног посланика М. Линте, посетила је Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања. Разлог посете, био је још један од покушаја да се размотри, а затим инсистира на измени (лошег) нацрта закона о борачко-инвалидској заштити.

 

 

Испред Министарства присутан је био С. Дујовић, самостални саветник за борачко-инвалидска питања са својим сарадницима. Затражено је поновно објашњење, већ изнешених ставова на јавним расправама и констстовано, да је предочени нацрт изузетно лоше решење, које неће допринети побољшању статуса ни једној категорији бораца. Посебна забринутост је изражена, чињеницом да готово 30 година од почетка, и скоро 20 од завршетка последњих оружаних сукоба, однос државе према ратним ветераним није промењен, односно не виде се назнаке побољшања. 

 

С. Дујовић је рекао у разговору да ће све примедбе које је "Патриотски фронт", али и бројна друга удружења и појединци, прво прегледати, а затим у виду извештаја доставити ресорном Министру, а zasajtdujovicзатим и Влади. Од Владе се очекују коначне смернице које и какве, измене ће бити урађене, након чега ће Министарство поново сачинити коначан текст, а након законских процедура или га дати Скупштини на усвајање или га повући из процедуре.

Посланик у Народној скупштини Р. Србије М. Линта је инсистирао на решавању статуса бораца бивше РСК, јер то питање је "Фронт" поставио још 2012. године, али и сада на јавним расправама. У предметном Нацрту, према члановима који регулишу такав статус, поново нема могућности да се то право оствари. Предочио је све аргументе за коначну исправку вишедеценијског запостављања овог питања, а представници "Фронта" су подсетили, да је ово питање, не само морално, правно утемељено, већ и политичко. Наиме, од 10 новонасталих војски (оружаних формација) држава, које су настале распадом СФРЈ, укључујући и неке које немају међународно признање (тзв. "држава Косово"), само борци бивше РСК или Зона под заштитом УН, нису препознати у правном смислу, нити постоји одредница која их сврстава у категорију "бораца". Та чињеница производи бројне, реалне проблеме људима са тог простора, данас држављанима Р. Србије, а такво право не могу да остваре ни у једној земљи региона, осим у својој матичној- Р. Србији. Такође, поновљен је став највећег броја крајишких удружења, изражен на Округлом столу 21. маја у Новом Саду о неминовности решавања статуса бивших бораца РСК и начина остваривања истога. Писмо са усвојеном "Декларацијом" са истог скупа и потписима учесника, као и печатима преко 50 крајишких удружења, биће достављено државном врху у нади, да ће наићи на разумевање.

 

У наставку разговора, разматрана су и питања других нелогичности, од недостатка било каквог суштинског права за категорију "ратних ветерана" (бораца), до непостојања решења којим би се побољшао статус РВИ и других категорија, а сврха сваког закона је да побољша одређену материју. Сам предочени нацрт није остварио тај циљ и "Патриотски фронт" ће наставити са инсистирањем да се једном и коначно, након свих ових година, уреде прописи о борачко-инвалидској заштити, али да задовољавају пре свега потребе корисника. Састанак је завршен након 3 сата полемике и конструктивног разговора, а време ће показати какав ће Нацрт изгледати пре уласка у скупштинску процедуру усвајања, и да ли ће уопште бити на дневном реду Парламента.

У међувремену Министарство је урадило "Извештај" са јавних расправа и доставило га Влади на разматрање. У њему су наведене детаљно све примедбе које је "Фронт" , али и сва друга удружења доставила, као и предлози за измене.

 

Увид у овај документ , може се остварити кликом на следећи линк: https://www.minrzs.gov.rs/sr/dokumenti/predlozi-i-nacrti/sektor-za-pio-i-boracko-invalidsku-zastitu

321340
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
138
476
1049
318252
1049
7638
321340
Ваш IP: 3.235.75.174
У Србији је 04.06.2020 08:31
Счетчик joomla