Годишњица хрватске агресије тзв. "Олује"

narod na komemoracijiБачка Паланка, 04.08.2018- Доласком државног врха Србије и РС, СПЦ, као и бројних грађана, на стадиону у Бачкој Паланци, обележен је Дан сећања на убијене и протеране Србе у погрому хрватских војних и паравојних снага августа 1995.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
irinejКомеморација је почела парастосом Патријарха
СПЦ Иринеја, а настављена обраћањем младе Јелене Кнежевић, чији је отац погинуо у тзв. операцији „Олуја“.
 

Присутним грађанима се обратио и председник РС Милорад Додик, речима  да сваки пут кад говори на оваквим скуповима, увек изнова тражи снагу да разуме оно што се десило српском народу, не само у "Олуји" и сличним акцијама, већ и шта се десило народу који је у прошлом веку скоро пола становништва изгубио, а имао је свој идентитет.
dodik"Српски народ је страдао управо зато што су његове комшије трагале увек за својим идентитетом", оценио је те подсетио на то колико је српски народ страдао у Првом светском рату, а да су га усташе и НДХ кроз државни пројекат у Другом светском рату систематски уништавали.”

На крају програма, који је имао и сценско- уметнички део, говорио је председник Републике Србије А. Вучић. Између осталога рекао је: "Србија је проговорила оном правдом због које и данас понављам оно што најмање vucicжеле да чују. Да никаквих Олуја, за Србе, зато што су Срби, више никада неће бити. И да ћемо стајати уз свој народ, за свој народ, не угражавајући никог, не претећи ником, али и не дајући на себе и своје. И немамо ми чега више да се стидимо, зато што смо Срби", поручио је председник Вучић.

У Бачкој Паланци су вечерас, указао је, сви Срби и њихови политички представници, из БиХ, Републике Српске, Црне Горе, и из Хрватске, и сви Крајишници, каже, где год да живе, од Бусија до Канаде, од Футога до Аустралије, треба да знају да нису сами и да Србија можда и може без Крајине, али без Крајишника не може. 
drzavnivrhА потом је наставио:
"Драги пријатељи, Крајишници,
Данас смо дошли не само да обележимо тај најстрашнији дан у нашој новијој историји, дан у којем је отпочела голгота читавог једног народа, народа на чија леђа је натоварен крст рода, порекла и вере, и народа који је шибан мржњом, него и да посведочимо, пред свима, а поготов пред онима који су заборавили, намерно или случајно, да је сваки злочин, вечан и да не може ни да се заборави, ни оправда. А најмање може да се слави. Можете ли да замислите оне који ће да славе Јеленине сузе и њену бол. Ако им је да славе, нека славе, а ми можемо са много поноса да гледамо у будућност, не само због Тесле и Милутина Миланковића, већ и због Крајишника који су овде код нас и који су будућност Србије и света. Када убијеш некога данас, убио си га и сутра; када прогнаш некога данас, прогнао си и његово јуче, прогнао си сваки детаљ читавог његовог живота, сву његову прошлост, сваки његов боговетни дан и сваки трен читавог његовог постојања. И нема оквира у који то може да се смести. Нема рама, нема одреднице, за нешто што је заувек ту, и у нама, и око нас. И није никаква случајност што су датуми, злочина због различитости, због вере и нације, исти.
Нацисти су 4. августа 1944. године, провалили у сигурно скровиште јеврејске девојчице Ане Франк и одвели је у логор, да умре. Они који су, на исти тај дан, 4. августа 1995. године провалили у Крајину, убили више од две хиљаде људи и 250.000 прогнали, само су поновили исту ствар. Исти злочин против некога ко је различит, има другчије име, порекло и неког свог Бога.И у оба случаја, једина кривица и Ане Франк и Срба из Крајине била је не нешто што су урадили, него нечије убеђење да ће, без њих, нека земља, неки људи, бити лепши и бољи. 
У оба случаја тражено је и примењено коначно решење. У оба случаја, они који су другачији, оптужени су за само своје постојање. И није пука коинциденција то што је Хитлер, 1919. године оптужио Јевреје за то што се "множе", и што је исту ту реч - "множили су се", употребио Туђман, у свом говору у празном Книну, ослобођеном Срба, од сопствених становника. Мотив је, дакле, вечан, исто као злочин који је проузроковао. Мржња, у својој ирационалности, не препознаје ни време нити било какав крај, осим оног, коначног, да некога нема. Разлика је, после свега, само у бројкама, које говоре, не о мањој жељи, него о мањој ефикасности. А намера је иста. Хитлер је хтео свет без Јевреја, Хрватска, њена политика је хтела Хрватску без Срба, јер су, како је речено, "разарали хрватско национално биће. Како, није објашњено, нити је то било потребно. Одвратна емоција, која покреће погром, истребљење, не тражи ни рацио ни појашњење. Довољно јој је нечије име и презиме, да уради све оно што је урадила, у име свог имена.”
Говор је завршио речима: „Више никада никаквих Олуја, за Србе, зато што су Срби, неће бити.То је моја порука Србима и свима другима. И нећемо више, Милораде, бити само уточиште за наш народ, за наше Србе. Бићемо заштита за сваког од њих, стајаћемо уз свој народа, и никоме нећемо дозволити да га прогони и понижава. И немамо ми чега више да се стидимо, зато што смо Срби.”
Комеморативни скуп је завршен након два часа, уз директан пренос РТС1.
 
zartica„Патриотски фронт“ је поред присуства овом скупу, традиционално обележио трагичну годишњицу, полагањем венаца и паљењем свећа на спомен обележју у Новом Саду.
 
Истовремено, 05.08. 2018. у Хрватској је слављено, у свим местима су организоване поворке „славља“, а државни врх, војска и римокатоличка црква су посебном свечаном манифестацијом још једном, противно свим цивилизацијским нормама, обележили убијање и протеривање, као „дан побједе“. Срамни чин, посредне подршке таквом скупу, било ја учешће израелских авиона на прослави, народа који је не тако давно у 2. Св. рату имао највеће жртве на истом овом простору, од руку предака данашњих идеолога НДХ.
401688
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
94
115
209
399771
3774
12665
401688
Ваш IP: 3.232.133.141
У Србији је 19.01.2021 20:12
Счетчик joomla