Обележен дан присајидињења

dan prisajedinjenja11Нови Сад, 25.11.2016- На данашњи дан пре 98 година, Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање донела је одлуку о присаједињењу ослобођених крајева Краљевини Србији. Дaн раније, исту одлуку је донела Скупштина Срема у Руми.На спомен плочу на некадашњем хотелу „Гранд", где је одржана скупштина, венце су положили градоначелник Новог Сада М. Вучевић са сарадницом, представници Покрајинске владе, као и удружења потомака ратника од 1912-1918. године и Буњевачког националног савета. Делегација „Патриотског фронта" је била на свечаној академији уприличеној у Српском народном позоришту.
nikolicunsСвечаности је присуствовао председник Републике Србије Т. Николић, представници републичке и покрајинске администарције, верских заједница, дипломатског кора у Србији, као и други, бројни гости и грађани.
Предсеник Николић је између осталог нагласио: „У историји Србије 25. новембар је изузетно битан, идентитетски одређујући датум, а рекао бих не мање важан од 15. фебруара, 11. новембара или 9. маја. Данас јесте празник за све грађане Србије, био је то и претходних 98 година, али се о његовом значају мање говорило, недовољно знало. У том датуму за славље исписана је значајна историјска страница Србије, без њега данашње Србије не би било, а они који нашу децу уче историји земље, нека знају, нека увек имају на уму, да наше повесно слово није целовито без сазнања о Великој народној скупштини, њеним порукама и одлукама које данас живимо. Као што је Српска војска донела слободу, као што је Краљевина Србија гарантовала права, тако и данас Република Србија чува и брани тековине Велике народне скупштине, њене одлуке и идеје.
У једној реченици из "Буњевачких новина" које су изашле 1918. године, а које су биле посвећене присаједињењу Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији, изречена је суштина не само тог тренутка, већ садашњости и будућности наше отаџбине: "Ко нас дели – тај је непријатељ наш", рекао је Николић и закључио обраћање речима: "Живела Војводина! Живела Србија".
На крају је нагласио да ће Влади Србије упутити Предлог допуне Закона о државним и другим празницима у Србији, како би 25. новембар, Дан присаједињења Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији, постао државни празник, уз уверење да ће тај предлог наићи на неподељено одобравање.

354732
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
19
373
392
351679
8412
10411
354732
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 22.09.2020 00:47
Счетчик joomla