Наставак судских процеса

tuzbaБачка Паланка, 09.09.2015- Договором са адвокатском канцеларијом „Алексић" из Ниша, посредством Савеза ратних ветерана Србије, настављени су процеси доказивања права ратних ветерана (резервиста из 1999.) на неисплаћене ратне дневнице. Овај процес се наставља пред домаћим правосуђем, након окончања у марту 2014. у Стразбуру, са намером да се докаже дискриминација у исплати. Према речима адвоката Срђана Алексића у тужбама се тренутно, не захтева никакав новац, већ само да суд "констатује" да су учесници рата били дискриминисани исплатом дневница. У тужбама се наводи да је закључком Владе Србије из јануара 2008. прихваћена информација о потреби обезбеђења средстава остварених у поступку приватизације за исплату помоћи неразвијеним општинама. Око две милијарде динара уплаћено је у шест месечних рата на рачуне општина Куршумлија, Блаце, Бојник, Лебане, Житорађа, Дољевац и Прокупље, док су резервисти из других општина изостављени. Чињеница је да није била реч ни о каквој "помоћи угроженим општинама", већ о исплатама "ратних дневница", искључиво војним резервистима из појединих општина.
На тај начин је повређено начело једнаких права и обавеза, чиме је извршена дискриминација на основу места пребивалишта ратних резервиста са пребивалиштем на територији свих осталих општина, што је и циљ доказивања пред домаћим судовима.
Уколико све судске истанце потврде ову констатацију (према процени адвоката процес може да траје годину, годину и по), настаје правни основ за окончање овог спора-договором државних органа и резервиста. Ако се ни тада не реше спорна питања, након оцене Уставног суда, као највише правне инстанце, поново ће бити покренут процес пред Међународним судом у Стразбуру, а шансе sudsuboticaда резервисти, напокон добију овај процес у своју корист постају извесне.
За сада, пред домаћим правосуђем предано је неколико десетина тужбених захтева у Нишу, Краљеву, а удружење УОСЈУ (Савез ратних ветерана Србије) је данас исто учинило пред Вишим судом у Суботици и Новом Саду https://youtu.be/5Ivm62X7T6A. Искључиво се предају предмети лица која имају статус социјално угрожених, како би се избегли било какви судски трошкови, а евентуалне пресуде односиће се по окончању процеса на све, када би се подносили и одштетни захтеви уколико се не изнађе друго решење (договор око накнаде од стране државних органа).
„Патриотски фронт" ће такође, посредством канцеларије „Алексић"у име својих чланова, поднети више тужбених предмета Основном суду у Сомбору.

181194
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
153
167
1372
178337
1689
6884
181194
Ваш IP: 35.172.201.102
У Србији је 09.12.2018 19:09
Счетчик joomla