Спомен обележја- спречавање заборава

 

zarticansБачка Паланка,29.03.2015.- У јеку обележавања годишњице почетка НАТО агресије и одавања почасти жртвама, појавило се увек актуелно питање- имамо ли где да положимо венац, запалимо свећу?

24 године од почетка првих сукоба на простору бивше СФР и 16 година од рата за одбрану од НАТО агресора, највећи број градова, општина и насеља нема никакво спомен обележје погинулима у периоду 1990-1999. Иако ово питање није, попут самог статуса ратних ветерана из тих ратова, регулисано законима (у припреми је), део локалних самоуправа, институција и удружења је подигао спомен плоче, споменике или друге меморијалне просторе. Ипак, ова констатација се односи углавном на веће градове, док они мањи буквално немају никакве просторе или објекте и споменике, намењене комеморативним скуповима. Ова чињеница је потакла „Патриотски фронт“ да POPOVISOсвојим средствима, иницијативом или делима самих чланова организације учини нешто више и на овом пољу активности.

На тај начин подигнут је први споменик у бившој СРЈ у центру Новог Сада, дело вајара Николе Симијановића, члана Одбора за културу „ПФ“. Сада већ давне 1998. аутор је уз подршку градских власти урадио специфичан споменик под називом „Жар тица“, са постаментом и плочом. Међутим, неразумним вандалским понашањем НН појединаца исто обележје, иако у самом центру града је 9 пута скрнављено. Организација је са више дописа актуелним градским властима тражила да се споменик spomenik grad somborзаштити и обнови, али до данас није ништа урађено у овом правцу. Исти вајар је и аутор споменика жртвама НАТО агресије у сомборској касарни (I Наставни центар ВС) „Поносно сећање“, где је пала и прва жртва агресије 1999. године. У Бачкој Паланци „Патриотски фронт“ је 2013. подигао спомен плочу на згради своје Централе удружења у знак сећања на 27 погинулих суграђана. У Сомбору је председник Градског одбора „ПФ“ својим и средствима пријатеља подигао монументални споменик жртвама ратова 1990-1999. Кроз (одобрени) пројекат Општинског одбора „ПФ“ планира се и подизање спомен обележја у Бачу. Иако бројно минорни, напори организације и конкретни примери показују да се овакве ствари могу решити и требају решавати, а држава мора да поклони вежу пажњу овом проблему.

У ишчекивању новог закона о спомен обележјима цитираћемо натпис са споменика у касарни Сомбор: „Има смрти, нема умирања. Претке нису обрукали, поколења их spomenik palankaсе неће стидети.“

329031
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
158
198
914
325532
503
8237
329031
Ваш IP: 3.236.126.69
У Србији је 03.07.2020 20:38
Счетчик joomla