Почеле консултације око Нацрта закона

 

nedjons2014Нови Сад, 09.12.2014.- Прво јавно слушање, везано за представљање „Нацрта закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица“, одржано је данас у згради Скупштине града Новог Сада, са почетком у 12 часова. Делегацију предлагача- Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања представили су државни секретар Драган Поповић, пом. министра Милан Поповић и Љубиша Величковић, начелник одсека за управне и управно-надзорне послове. Сала Скупштине је била мала да прими преко 200 представника удружења, локалних самоуправа, јавних служби и других заинтересованих грађана. „Патриотски фронт“ је наступио са својом трочланом делегацијом.

Након уводног дела, који је отворио државни секретар Д. Поповић, реч је добио представник делегације „Патриотског фронта“.

Уз неспорну чињеницу, да је након дугог периода нерешавања нагомиланих проблема ратних ветерана у Србији, ово Министарство ипак прихватило иницијативу за доношењем свеобухватног законског акта, констатовано је да садашњи текст има бројне недостатке и уколико се не измени, допуни и у таквом облику појави као предлог закона, неће битно допринети демаргинализацији ратних ветерана. Изнешена је аргументована критика појединих решења, поменуте нелогичности и предложене измене ( видети текст става правног тима Главног одбора: http://www.patriotskifront.rs/активности/актуелно/item/539-2014-12-08-14-49-55). Посебна критика је изражена у односу предлагача према држављанима Србије, некадашњим становницима бивших република СФРЈ, који су више година провели у рату, а према овом предлогу закона су правно невидљиви, као што су то били и у ранијим законским решењима. Такође, критикована је и намера да се озакони тзв. „репрезентативност“ (до сада била регулисана уредбом Владе), која је допринела бројним несугласицама, сумњама у ненаменски утрошак буџетских средстава и допринела хиперпродукцији удружења. Предложено је укрупњавање, односно стварање једне, јединствене борачке (ветеранске) кровне организације.

У даљем току разговора, своја запажања и примедбе су износили и други представници удружења, а став „ПФ“ је већина присутних у потпуности подржала. У више од два сата расправе, 30-ак говорника и одговора предлагача на поједина питања, скуп је завршен уз очекивање, да ће Министарство уважити оправдане сугестије, а самим тим и Нацрт закона довести на прихватљив ниво за све категорије из домена борачко-инвалидске заштите.

Наредна јавна слушања ће бити у још три града: Београду, Нишу и Крагујевцу. „Патриотски фронт“ ће учествовати на сва три скупа.

329029
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
156
198
912
325532
501
8237
329029
Ваш IP: 3.236.126.69
У Србији је 03.07.2020 20:34
Счетчик joomla