Анализа текста Нацрта закона

zakonsrvsБачка Паланка,06/7.06.2014.- Прекуцавањем текста, а затим детаљном анализом сваког од чланова и одредаба тог акта (преко 200), радни тим „Патриотског фронта“ је започео рад на оцени ваљаности предложеног документа. Наиме, ради се о „Нацрту закона о борачко-инвалидској заштити“ добијеног на састанку са државним секретаром Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као платформу за расправу у Скупштини и усвајање током ове календарске године.

Исти акт је сачињен још 2007. као резултат рада радне групе Министарства, са циљем да замени постојећи закон донешен 1998. и 26 других аката који до данас регулишу ову материју.

Иако је у међувремену послужио једном од бивших народних посланика, који га је са незнатним изменама и допунама предлагао Народној скупштини и повлачио из процедуре више пута, тај документ никада није разматран нити усвајан. Ова, као и друге чињенице, добијене анализом говоре о квалитету самог акта, али и будућим правима која би требала да произлазе из таквог закона. Радна група „Патриотског фронта“ је утврдила да су понуђена решења чак лошија и конфузнија од законских решења која су тренутно важећа, чиме не само да се неће постићи циљ побољшања статуса свих категорија ратних ветерана, него би се створио контраефекат, а то је рестрикција стечених, односно умањење права како за категорије „бораца“, тако и за РВИ и остале. Уочено је више дискриминаторских одредби између појединих категорија бораца, по основу држављанства, инвалидитета, припадности Оружаним снагама, као и много других нелогичности.

Своје мишљење и оцену ће Министарству доставити у писменом и електронском облику, а исти текст је понуђен на оцену и другим чланицама „Савеза ратних ветерана Србије“. Чињеница да је у предметном Нацрту закона од преко 200 чланова , њих 100 у најмању руку спорно, двосмислено, лоше формулисано или потпуно у супротности са другим законима и Уставом, определила је радну групу „Фронта“ да од предлагача затражи повлачење овог документа као основе за расправу.

Као алтернатива се нуди много бољи,  усаглашен са агендом основних људских права, Уставом земље и другим законима, по ратне ветеране повољнији предлог „Закона о правима ратних ветерана и чланова њихових породица“, који је прошао јавну расправу и пре више од годину дана предложен Народној скупштини. Тај акт се може поправљати амандманима, јер као платформа садржи срж решења проблема свих категорија и чланова породица бивших бораца.

На одговор надлежних ће се сачекати, као и мишљење других чланица „СРВС“ и осталих бројних удружења која се баве борачко-инвалидском заштитом. „Патриотски фронт“ је спреман да учествује у сваком конструктивном дијалогу који ће довости до побољшања незавидног статуса бивших бораца у Србији, али неће учествовати у изради лоших, по ратне ветеране штетних законских решења, како би се донео закон  ради „закона“.

329037
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
164
198
920
325532
509
8237
329037
Ваш IP: 3.236.126.69
У Србији је 03.07.2020 20:45
Счетчик joomla