Слике и колажи

234Београд, 3.04.2015. Данас са почетком у 19 сати у Галерији  Факултета ликовних уметности , Кнез Михајлова 53, биће уприличена докторска изложба Мирјане Ђошић.  У свом уметничком докторском раду „Феномен рефлексије као метод сопственог уметничког истраживања“, уметница Мирјана Ђошић уводи нас у свој свет огледала и кроз своја дела пушта нас да у тај свет завиримо.  Полазећи од аутопортрета као почетне тачке у раду, долази до крупно кадрираних делова лица, представљених на неочекивани предимензионирани начин, поигравајући се притом материјом и материјалом. У Мирјаниним сликама можемо осетити фину разлику у структури мушког и женског лица, мушких усана оштих бркова или нежних женских усана које љубе.

 

Огледање у њеним сликама добија другу димензију и не појављује се нужно у виду аутопортрета, већ више у форми неке врсте огледала у којима налазимо и пејзаже градова као праве разгледнице.

Поред традиционалне сликарске технике уље на платну, Мирјана свој уметнички израз употпуњује увођењем колажа, као и оловке и пастела, а некада и намерно оставља делове слике недосликаним, користећи и то као још једну врсту свог оруђа. Обједињавањем свих ових ликовних елемената, који су уткани у ткиво платна великих формата, добијамо визуелно препознатљиву форму њене слике богатог и топлог колорита. У стрпљивом уметничком процесу, кроз поигравање људским лицем, служећи се рефлексијом ока, наочара или огледала, уметница представља свет који нас окружује онако како га она осећа и види.

Уметност је отворен процес стварања и никада се са сигурношћу не може предвидети његов даљи ток. Небројени су путеви који доводе до преклапања и варирања различитих техника које ће уметник употребити у свом даљем раду. Управо ова неизвесност у процесу стварања представља Мирјанин највећи изазов.

Позивамо све заинтересоване да посете изложбу.

 

Мирјана Ђошић је рођена 31.01.1981. у Трстенику. Факултет ликовних уметности у Београду, одсек сликарство, завршила је 2005. године у класи професорке Анђелке Бојовић. Код истог професора је 2009. године уписала докторске студије. Члан је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) од 2006. године. Статус самосталног уметника има од 2009. године. Добитница је Прве награде за истакнути допринос у савременом српском сликарству, поводом Ревијалне изложбе сликара Србије одржане у уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“.

Mирјана Ђошић

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

+381 64 2958523

 

 

 

329708
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
139
158
297
328117
1180
8237
329708
Ваш IP: 3.235.238.217
У Србији је 07.07.2020 19:11
Счетчик joomla