Научни скуп:"Монографија Кордуна"

kordunskupsajtУгриновци,16.06.2019- У организацији три крајишка завичајна удружења, уприличен је научни скуп са циљем да се прикупи материјал за израду и штампу "Монографије Кордуна". Организатори су били "Завичајни клуб Кордунаша", "Удружење бораца Кордуна" и "Крајишки привредник", а скупу је по позиву домаћина, присуствовала и делегација "Патриотског фронта". 

У просторијама пословног комплекса ''Кuehne+Nagel'', одржана је једнодневна дискусија и излагање поводом израда научних радова, сведочења о историјској истини и идентитету кордунашког народа, а било је речи и о актуелним дешавањима. 

На скупу је било 41 учесника. Своје научне радове излагало је 15 (петнаест) научних радника, савременика историјских догађаја (у протеклом периоду од 40-60 година) и људи који се баве писањем, културом и заштитом идентитета. У слободној дискусији било је више корисних запажања , сугестија и предлога. "Патриотски фронт" је упознао присутне са својом издавачком делатношћу, а на молбу организатора, осврнуо се на актуелно питање решавања проблематике бораца бивше ВРСК. Наиме, у току израде новог борачко-инвалидског закона, поново су Крајишници изостављени и није предвиђено решавање њиховог статуса. predstavnikFrontasajtИако поодавно држављани Републике Србије, законописац није уважио бројне аргументе и формално-правно, супротно Уставу и Закону о дискриминацији, статус "борца" је и даље недефинисан. Представници "Фронта" су изложили своје предлоге и затражили од свих присутних, пре свега јединство по овом питању, а затим и јавну подршку ставовима, што је и добијено.

  

Након завршетка планског и радног дела скупа, учесници су имали заједнички ручак, дружење и растали се са позитивном енергијом која ће бити потребна да се Mонографија Кордуна изњедри и достави у руке читаоца. 

Према очекивању организатора,  до 31.10.2019.године на адресу уређивачког колегијума, требало би да пристигне преко 20 научних радова и око 30 извештаја, исказа и сведочења о историјској истини и идентитету српског кордунашког народа. Тиме ће уређивачки одбор и уредници моћи успешно наставити свој рад, до коначног циља, промоције вредног и знаменитог дела – "Mонографије Кордуна".

401716
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
122
115
237
399771
3802
12665
401716
Ваш IP: 3.232.133.141
У Србији је 19.01.2021 22:16
Счетчик joomla