60. Међународни сајам књиге

sk2015 baner23Београд,25.10.2015- 60. јубиларни Међународни београдски сајам књига одржаће се од недеље 25. октобра до недеље 1. новембра 2015. године, на Београдском сајму. Сајам траје 8 дана.Патриотски фронт“ ће као суиздавач, имати прилику да изложи последње издање књиге „У паклу милосрдног анђела“ аутора Зорана Вранешевића, председника Главног одбора удружења. Књига ће бити изложена на два штанда- у хали бр. 4 ,ул. Владике Велимировића , у организацији „Српског удружења Ћирилица“ и „Крајишког културно-историјског центра“ (штандови бр. 4113 и 4091 ).

Иначе, више од 450 излагача из Србије и иностранства приказаће своју продукцију на 29.968 м2 изложбеног простора у халама 1, 1а, 2а, 2це и 4. Почасни гост 60. Међународног београдског сајма књига је Руска Федерација. На свом штанду, који ће се налазити на почасном месту у хали 2а, Русија ће презентовати своје богато културно и књижевно наслеђе и издавачку продукцију.

Руска Федерација ће се представити и кроз промоције и сајамске програме, учешћем познатих аутора, преводилаца, knjiga sajamиздавача, дистрибутера,кроз изложбу, као и организацијом посебног „округлог стола“ о преводилаштву. Осим Руске Федерације, као почасног госта, на 60. Међународном београдском сајму књига ће се представити и излагачи из: Француске, БиХ, Ирана, Црне Горе, Републике Српске, Јапана, Белорусије, Хрватске, Велике Британије, Шпаније, Немачке, Италије, Кине, Бразила, Анголе, Индије и по први пут, Румуније и Азербејџана. И у 2015. години обједињен наступ на Београдском сајму књига имаће културни центри земаља Европске Уније – ЕУНИК (EUNIC: European Union National Institutes for Culture). Циљ стварања мреже културних центара Европске Уније је ширење сарадње, подстицање културне разноликости и разумевања међу европским друштвима као и учвршћивање међународног дијалога и сарадње са ваневропским земљама. На заједничком штанду ЕУНИК-а наступају културни центри: Немачке, Италије, Француске, Велике Британије и Шпаније.

Тематски комплекс трибинских и промотивних програма у организацији Београдског сајма обухвата значајне појаве и вредности наше књижевно-културне савремености и историје, а у њиховом оквиру:

60. годишњице Београдског сајма књига
80-годишњица рођења Данила Киша.
100-годишњице од рођења Бранка Ћопића
120-годишњица Милана Кашанина
140-годишњица Бранислава Петронијевића
1200-годишњице Методија Солунског, словенског просветитеља.

standsajamknjigaТрибине су посвећене Бранку Ћопићу, руско-српским књижевним везама, актуелној језичкој политици и новом циклусу акције „Негујмо српски језик“, о Андрићевим романима из рата, проблему књижевности и субверзивности, маргинализованом издаваштву поезије, годишњицама Дон Кихота и Чаплинове епохалне појаве, о историји и савремености српског стрипа. Биће уприличена и серија сајамских разговора са истакнутим српским ауторима из Србије и окружења (Драго Кекановић, Горан Петровић, Радивој Радић, Милена Марковић, Никола Маловић, Јасмина Ахметагић…). Поводом 70-годишњице свршетка Другог светског рата, на тему „Српска логорска историја“ говориће логораш, философ Жарко Видовић, а округли сто же разматрати питања и проблеме превођења руских писаца на српски и српских аутора на руски језик (модератор проф. др Миодраг Сибиновић). Предвиђен је и посебан програм за децу, за издаваче, више изложби, Фестивал стваралаштва младих аутора, школски и породични дани. На крају, традиционално биће додељене и награде и оцењена годишња издавачка продукција у категоријама: Издавач године, Издавачки подухват године, Дечија књига године и Најлепша књига, а по први пут и награда за издавача из дијаспоре на српском језику. За награде аутоматски конкуришу сви издавачи и учесници Сајма књига. Поред традиционалних сајамских награда биће уручена и награда „Доситеј Обрадовић“ која се сваке године додељује страном издавачу за континуирани допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.

Радно време је сваког дана: од 25. октобра до 1. новембра од 10 до 21 сат. Цене улазница на 60. Међународном београдском сајму књига остале су непромењене у односу на протеклих шест година – појединачна улазница је 250 динара, улазница за групне посете је 150 динара. Цена породичне улазнице је 600 динара.

Детаљније информације могу се видети на званичном сајту Београдског сајма: http://sajamknjiga.rs/o-nama/

329662
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
93
158
251
328117
1134
8237
329662
Ваш IP: 3.235.238.217
У Србији је 07.07.2020 17:53
Счетчик joomla