Изложба „Жене у Првом светском рату“

zeneu1svratuБеоград – У среду, 5. новембра 2014. године у 18 сати у Галерији науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2, биће отворена изложба „Жене у првом светском рату“ ауторке Александре Нинковић Ташић у организацији Галерије науке и технике САНУ. Подршку у виду документације и архивског материјала пружило је Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца.
Поставка настаје као део обележевања стогодишњице Великог рата у Српској академији науке и уметности.
„Ја сам их гледао на ратишту, с пушком и бомбом у руци, и у болницама , у којима су на метеринске и сестринске груди привијале рањене јунаке, и у повлачењу кроз непроходне албанске гудуре, где се на немоћне и сломљене болом пуцало у леђа из заседа, и у којима се масовно умирало од глади и зиме.
Гледао их и дивио им се! Ни страха, ни колебања, ни суза, ни уздаха! Није било жртве које оне не би могле да поднесу за своју Отаџбину. То су одважне кћери Србије, мајке и сестре јунака са Цера и Колубаре, мојих ратних другова, којима је Отаџбина била преча од живота и које су, бирајући између понижења и смрти, изабрале смрт.
Није у то време било француског официра који не би радо, у знак најдубљег поштовања, положио свој мач пред ноге ових јунакиња. Оне су својом храброшћу и својом патњом задивиле Свет.“
Анри Барби
Изложба подразумева осветљавање најистакнутијих доприноса жена током Великог рата, како пожртвованих болничарки, тако и жена бораца, које су одликоване највећим медаљама за исказану храброст.
Посетиоци ће имати прилику да се упознају са причама о најпознатијој жени-ратници, Милунки Савић, потом Флори Сендс – жени нареднику у српској војсци, као и о британским болничаркама које су, дошавши у оквиру добротворне хуманитарне мисије, лечиле српске рањенике и набављале помоћ за Србију, често и саме страдајући у тој одважној мисији.
Изложба с посебним поштовањем чува и сећање на имена оних великих хероина о чијим храбрим делима готово да више нема трагова у нашем друштву.
Поставка је реализована уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.
Изложба ће бити отворена до 25. новембра 2014. године.
318559
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
307
340
2535
314733
5906
6663
318559
Ваш IP: 18.206.13.28
У Србији је 25.05.2020 18:10
Счетчик joomla