СРПСКО-РУСКО ВЕЧЕ

радерајић1Барајево, 30.08.2014.- У организацији Просветног центра „ОГЊИШТЕ СРПСКО“ уприличено је дружење и тематско вече: „У СЛАВУ И ЧАСТ ЦАРУ НИКОЛАЈУ II РОМАНОВУ“. Домаћин др Раде С. Н. Рајић је описао овај догађај:

Рајића кућа, односно Просветни центар „ОГЊИШТЕ СРПСКО“ је огњиште за душу српску. То је кућа за подсећање и понос на етичке, историјске, духовне, војничке, државотворне, стваралачке и јединствене вредности славе и величине нашег народа, али и огњиште за подстицај сазнавања и афирмацију истине о Србима; за оплемењивање националне свести и духа на Васкрс и срећу Српства. Оно је тако осмишљено да изложеним садржајима и уметничким делима, те њиховом симболиком, позицијама, распоредом и добронамерим информацијама, на јединствен и оригиналан начин по духу предања - као неко живо биће, побуђује генетско памћење за оно више у нама него што ми знамо о себи. „ОГЊИШТЕ СРПСКО“ нас подстиче на веру у Бога, и слободно и сложно Српство, афирмишући јасно и недвосмислено част и частољубље, достојанство и патриотизам, те родољубље и наравно понос што смо Срби православци и потомци славних и великих предака.

Као такво, оно је кућа просвете етике, завета и духа нашег што се кроз програмске садржаје који се ту проводе осећа, види и исказује. За све посетиоце и госте има здравицу добродошлице која је исписана на мермерној плочи.

 

КО ЈЕ СРБИН И СРПСКОГА РОДА,

И ОД СРПСКЕ КРВИ И КОЛЕНА,

ПА ОСЕЋА ДУХ СВОГА НАРОДА,

СЛАВИ СЛАВУ И СРПСКА ИМЕНА,

И БОРИ СЕ ЗА ОГЊИШТА СРПСКА,

ЗЛОБНИЦИМА ШТО СУ УВЕК МРСКА,

ТАЈ НЕК' ЖИВИ КАО СОКО СИВИ,

СРЕЋАН БИО И ПРАВДИ СЛУЖИО!

 

 

ДОБРО ДОШЛИ У ОВО ОГЊИШТЕ,

КАО НОВО СВЕСРПСКО ЗБОРИШТЕ,

КОЈЕ ЗАВЕТ ПОРУЧУЈЕ ЈАСНО:

ОТАЏБИНИ ДА СЕ СЛУЖИ ЧАСНО!

 

ДОБРО ДОШЛИ И СВИ ДРУГИ ЉУДИ,

НОВЕ НАДЕ ОГЊИШТЕ ДА БУДИ,

БЛАГОРОДНОСТ ДА ВАМ ДУХ ПОДИЖЕ,

ГДЕ ГОД БИЛИ ДА ВАС СРЕЋА СТИЖЕ!“

 

радерајић3У напред наведеном простору и амбијенту, на дан 30.августа 2014. године реализовано је вече посвећено руском цару Николају 2. Романову. Након споменуте здравице коју смо чули од проф. Николе Кулића и најаве вечери од водитељке Данијеле Станисављевић, присутним се обратио домаћин и сачинитељ овог просветног центра пуковник Др Раде Рајић. Поздрављајући госте истакао је заједничку жељу да се вече проведе пријатно и достојно циљу и значају теме и програма окупљања.

Наиме, према сваком годишњем плану рада и активности Просветног центра „Огњиште Српско“, предвиђено је вече српско-руског пријатељства. За ову годину проведено је тематско вече посвећено лику и делу цара Николаја 2. Романова са акцентом на његовој изузетној заслузи и помоћи Краљевини Србији, односно српском народу и војсци да би били спашени од пропасти и страдања који им је од Запада (посебно Енглеске и Немачке), припреман током Првог светског рата. Овим програмом се желела исказати достојна захвалност, помен, подсећање и памћење за заслуге овог великог руског државника и светитеља које по својој намени у развијању братских српско-руских односа поред осталог има „Огњиште Српско“.

 

Историјско памћење је највећи ресурс руског народа, истакао је Владимир Путин. То исто важи и за наш народ. Дакле; ИСТОРИЈСКО ПАМЋЕЊЕ ЈЕ НАЈВЕЋИ РЕСУСР СРПСКОГ НАРОДА.

Тим покретачким мотивима између осталог су планиране активности и дела која се овде у просветном духу и заветном смислу реализују. Историјско памћење за заслуге руског цара Николаја 2. Романова српском народу заслужује достојно поштовање. Да би се сагледала временска целина односа Руса и Срба, а по том основу подсетило и у историјско памћење они ставили, одабрани беседници су захватили дужи вишевековни период.

Професор Никола Кулић се обратио на тему о историјским основама веза и односа српског и руског народа од средњег века до почетка Првог српског устанка. Први и најзначајнији контакт је успостављен тако што су руски монаси дошли на двор Стефана Немање, одвели сина Растка потоњег Светог Саву у руски манастир Пантелејмон на Светој Гори где су га усмерили на заједнички пут православне вере и тако поставили његово и наше национално опредељење у вери које као Срби баштинимо и данас.

радерајић2Након њега, песму „Седам сати удара“ која говори о Карађорђу и ослобођењу Београда, односно о Првом српском устанку и помоћи Русије, чули смо од наше увек драге и миле гошће Светлане Стевић. Песма је била и најава следеће етапе сарадње и помоћи Србији у новијој историји. То нам је у својој беседи изнео историчар, писац и публициста мр. Радован Калабић. Посебно је истако значај и помоћ царске Русије у бурним деценијама током 19. и почетком 20. века.

На крају овог дела, чули смо и проф. Др Милоја Пршића. Он је у беседи посебно нагласио веома сложене војнополитичке односе на европским и балканским просторима који су ескалирали кроз Први светски рат у који је увучена Краљевина Србија. Подсетио нас је на славне и величанствене победе српске војске на Церу и Колубари, да би потом објаснио услове и неминовност повлачења преко Албаније, истучући изузетно тешку ситуацију у којој се нашла наша Влада, војска, народ и држава. Уједно је на веома уверљив и поучан начин навео и истакао сличност војнополитичких прилика, те савезника и непријатеља на овим балканским просторима пре сто година и сада. Као централну поуку своје беседе сажето је објаснио категоричан, односно ултимативан став Николаја 2. Романова силама Антанте упућен пре свега Француској за спасавање нашег народа, војске и државе уједном од најтежих ситуација и којој смо се у историји нашли.

О том тешком времену и толико значајној помоћи коју нам је обезбедио руски цар Николај 2. кроз песму „Романови“ коју је тим поводом написао обратио нам се Председник патриотске организације „Браниоци Отаџбине“ господин Стеван Ђуровић.

 

Царска лоза моћне империје

Настала је вољом вишњег Бога

Преко Ане и Ивана Грозног

Патријарха Фође московскога

 

Осамнаесат владара је дала

Лоза која моћно царство ствара

Од потомства Ане и Ивана

До страдања Николаја цара

 

Под влашћу је Петра Великога

Све цветало и царство и вера

Русија је најмоћнија била

Небеска јој само била мера

 

Кроз векове уздизала царство

Стварала се моћна империја

Владала је на три континента

Ал сотона лозу поубија

 

Уз Русију и српство се шири

Ородит се с`Романовим ваља

Крв је царска у потомству Ђорђа

Текла телом старог Петра краља

...

 

Васкрсењем опет моћних Руса

Бог се живи мирјанима гласи

И усправља посрнуле душе

Да сав народ православни спаси“

 

Песму је говорио са Орловића терасе, односно терасе Слободе „Огњишта Српског“.

атаманвидаковић4У овом просветном амбијенту и центру налази се део под називом „Олтар Српства“ који представља круну „Огњишта Српског“ са додатном симболиком, поуком и духом. Између осталог, у име свих заслужних страних личности, ту су своје место достојно, часно и славно заслужили руски цар Николај 2. Романов, и Др Арчибалд Рајс.

Овим програмом је предвиђено да се слика Николаја 2. постави у тај Олтар. За тај свечани чин уз обраћање присутним, замољен је атаман-пуковник Видаковић, представник Амбасадорске станице Централне козачке војске Руске федерације у Србији. У веома надахнутом говору и дивној беседи истакао је снажне везе наша два народа са изузетном улогом руског цара и Свеца Николаја 2. Романова на помоћи и спасавању нашег народа, војске и државе од пропасти која нам је припремана. На достојанствен начин је узео слику, пољубио је и ставио на њено место у Олтару Српском. У своје име, име организације коју представља, као и у име свих нас, прекрстио се и поклонио сенима цара Николаја 2. Романова.

Програм је обогаћен још једним садржајем. Наиме, подсетили смо се на 27. Март 1999. године када је оборен амерички „Ноћни соко“, Ф-117, познати до тада „невидљиви“ стратегисјки бомбардер СЕЛТ технологије; понос војне моћи САД и НАТО пакта. Оборен је ракетним системом противваздушне одбране друге генерације типа „Нева“ руске производње уз ангажовање наших врсних и херојских ракеташа 3. Дивизиона 250. Ракетне бригаде Против ваздушне одбране. Тако се једна врста сарадње између наше две војске, односно народа у новије време поред осталог и на овај начин могла приказати.

Тим поводом господин потпуковник Ђорђе Аничић (тада заменик команданта 3. Ракетног дивизиона) се обратио присутним. У знак сећања на ово вече посвећено Николају 2. Романову, поклонио је део обореног авиона домаћину. Пуковник Др Рајић му се захвалио истучући да овај поклон схвата као симболичан предмет у коме су сабрани сви напори, пожртвовања, борбеност и част свих наших јединица током агресије НАТО на Савезну Републику Југославију.

Програм је настављен захвалношћу руском цару Николају 2. у име Савеза потомака ратника Србије од 1912.-20. Општине Барајева. То поштовање и захвалност смо чули кроз сажето обраћање Драгослава Јовичића Уче.

Како су гусле инструмент које су најчешће опевавале значајне историсјке догађаје и личности, те примере части и бесчашћа уз митолошке поуке које су увек истините, гуслар и професор Кулић је отпевао део руске а потом и наше епске песме, показујући нам сродност у благородности, слободољубивости и правдољубивости обе народне душе.

Тај дух народног и песничког талента осетили смо и кроз две песме мештанке из села Баћевца дивне домаћице, мајке и баке Наде Стевановић која је и својим колачима додатно улепшала ово вече.

На крају званичног дела програма настављено је дружење уз вечеру и пријатан и достојанствен амбијент.

354720
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
7
373
380
351679
8400
10411
354720
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 22.09.2020 00:17
Счетчик joomla