„Јерменија – библијска земља подно Арарата“

Јерменска заједница у Србији, Конзулат Јерменије у Србији и Руски дом у Београду, први пут у Србији организују изложбу фотографија „Јерменија – библијска земља подно Арарата“ познатог јерменског фотографа Завена Саргсјана, директора Музеја Сергеја Параџанова из Јеревана, у четвртак, 21. марта 2013. године у 19 часова у великој галерији Руског дома у Београду.

Госте ће поздравити Самвел Ајвазјан, председник Јерменске заједнице у Србији, Денисов Михаил Генадјевич, директор Руског дома и Предраг Томић, почасни конзул Јерменије у Србији. Своје стихове о Јерменији казиваће песникиња Љубица Милетић. Уз пригодан уметнички програм биће приређен и коктел.

Јерменија је једна од најстаријих држава на свету, прва је држава која је прихватила хришћанство као званичну религију. Јерменија и Србија имају традиционалне пријатељске везе, које је још у XIII веку успоставио први српски архиепископ Свети Сава. Јерменски градитељи су градили српске средњовековне манастире, а Јермени су некада били веома утицајни на нашим просторима, а и данас живе у Београду, Панчеву, Ваљеву, Врњачкој Бањи, Нишу. Јермени су веома заслужни и за развој српске културе, јер су Његошев „Горски вијенац“ и Вуков „Српски рјечник“ први пут штампани у јерменској штампарији у Бечу.

Јерменија је једна од старих култура, која је изнедрила многе светски признате уметнике и научнике. С друге стране, Јерменија је веома атрактивна земља са ретким природним лепотама, и остацима материјалне културе, старим више од седам и по хиљада година. Управо природне лепоте и остатке древних цивилизација и култура, фотографисао је Завен Саргсјан, познати јерменски фотограф, који је излагао у највећим светским центрима културе и упознао многе народе са лепотама Јерменије.

Руски дом, као дом где се окупљају и Јермени у Србији, отворио је своја врата и помогао реализацију ове изложбе.

Сви заинтересовани су добродошли. Изложба траје до 28. марта 2013. године.

 

 


321350
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
148
476
1059
318252
1059
7638
321350
Ваш IP: 3.235.75.174
У Србији је 04.06.2020 09:15
Счетчик joomla