Предлог закона о
ратним ветеранима

 

ОпширнијеУ Скупштини АПВ обележена годишњица УНИЦЕФ-а

skupstinaНови Сад, 31.05.2019- Скупштина Аутономне покрајине Војводине одржала је своју 31. седницу, сазвану на тему: " Обележавање 30 година од усвајања Конвенције о правима детета".

unicef direktorkaНови Сад,31.05.2019- Скупштина Аутономне покрајине Војводине одржала је своју 31. седницу, сазвану на тему: " Обележавање 30 година од усвајања Конвенције о правима детета". Најзначајнији међународни документ у области права детета, Конвенција о правима детета усвојена је 20. новембра 1989. године на Генералној скупштини Уједињених нација. Конвенцију о правима детета је до сада ратификовало 196 држава света, а Републике Србија је у децембру 1990. године ратификовала овај документ, усвајањем Закона о ратификацији Конвенције Уједињених нација о правима детета. У уводним излагањима посланицима су се на седници обратили Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине, Ређина Де Доминићис, директорка УНИЦЕФ-а у Србији и Милан Дакић, заменик Покрајинског заштитника грађана-омбудсмана за права детета. Након уводних излагања председника Скупштине и директорке УНИЦЕФ у Србији, посланици су се обраћали гошћи са питањима.

 

Зоран Вранешевић је поздравио гошћу, кратко се осврнуо на историјат УНИЦЕФ-а , његове активности у Србији до сада и упознао директорку, али и посланике са пројектом који "Патриотски фронт" са партнерима већ 10 година спроводи као јединствен и аутономан пројекат у овом делу Европе. Наиме" Међународни омладински едукативни камп", намењен првенствено деци ратних ветерана, али и jauskupstini2019другој која ни данас не живе у нормалним околностима (Косовскометохијске енклаве), деца без једног или оба родитеља, деца чији родитељи не могу из финансијских разлога да им обезбеде пристојан живот, ове године има својеврсни јубилеј- 10 година активности. За сво време реализације пројекта, иако је несумњиво јединствен не само према циљној групи, већ и према ефекту, односно резултатима, сам пројекат није имао довољну подршку, како домаћих, тако ни институција међународне заједнице. Брига о деци је уједно и брига о будућности нације и према речима Вранешевића: "Неопходно је уложити максималне напоре, укључити све релевантне факторе и потребне институције, како би се ратне и поратне трауме санирале бар код младих". Србија је била изложена грађанским ратовима од 1990. године, а 1999. НАТО агресији, која је поред директних последица на децу оставила и индиректне,а то су трауме њихових родитеља, учесника истих тих ратова, које су се свакако одразиле и даље се одражавају на младе. Уједно је позвао УНИЦЕФ и представнике канцеларије овог високог тела УН у Србији, да се укључе у сам пројекат и помогну баш у духу, поменуте Конвенције.

 

Директорка канцеларије Ређина де Доминићис је срдачно одговорила, похваливши активности које се спроводе на овом пољу, сложивши се са оценом да је у Србији проблем поратних траума реалан, да се ипак ради на нивоу канцеларије Владе Србије на санацији проблема, али и да се мора наставити даље. У неформалном делу разговора, договорено је да јој се достави материјал о едукативним камповима, након чега ће се размотрити могућност и укључивање УНИЦЕФ-а у заједничке активности.

 

 natpis cerada SABOR"Патриотски фронт", заједно са домаћином Општином Апатин и партнерима ове године у јулу месецу, обележава својеврстан јубилеј- 10 година рада на пројекту "Сабор", кроз чији циклус је до сада прошло преко 1900 младих. За очекивати је свечани карактер самог отварања кампа, али и наставак конкретних активности помоћи младима.

 

 Линк званичног саопштења Скупштине АПВ https://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Vesti.aspx?id=6458&s=vesti

329704
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
135
158
293
328117
1176
8237
329704
Ваш IP: 3.235.238.217
У Србији је 07.07.2020 19:00
Счетчик joomla