Трибина "ратне дневнице"

najava tribine po2017Бачка Паланка, 16.08.2017- У сали „Комитета“ са почетком у 19.00 часова одржана је трибина за чланство, на и даље актуелну тему неисплаћених ратних дневница из 1999. године.  Иако „Патриотски фронт“ није става, да се ово питање решава парцијално, на захтев чланства покренуто је неколико нових конкретних потеза.   Договорена је бесплатна правна помоћ и заштита са адвокатском канцеларијом из Крушевца, која ће убудуће заинтересованима пружати своје услуге. Наиме, ради се о судским процесима пред домаћим судовима, са циљем обештећења оштећених бивших бораца по основу дискриминације, а затим и у смислу накнаде нематеријалне штете. Ови процеси немају директне везе са окончаним  процесом пред Међународним судом у Стразбуру и адвокатском канцеларијом  „Алексић“.

 

Тим адвоката из Крушевца је већ путем поменутих тужби, добио позитивна решења од домаћих судова и у приближно 70 случајева,  доказана је дискриминација по основу места боравка, а тужиоци су након тога кроз тужбе за нематеријалну штету добили обештећење у износу од око 80.000 динара.

„Патриотски фронт“ је инсистирао да сви евентуални слични процеси, буду потпуно бесплатни за чланство, а адвокати не наплаћују такве услуге, како би се избегао низ негативних примера  појединих удружења и адвоката, који су такве услуге наплаћивали и на тај начин злоупотребљавали поверење  ветерана. У документу који ће чланови нашег удружења моћи потписати и овластити поменуту адвокатску канцеларију, изричито стоји клаузула да су ове услуге бесплатне, без икаквог процента адвокату, а добијена средства од суда пренеће се директно на рачун ветерана. Према процени, цео процес од давања пуномоћја, до окончања, не би требао да траје дуже од годину дана. Сви заинтересованани слободном вољом могу да одлуче желе ли или не да улазе у ову процедуру, што ни на један начин неће утицати на њихов статус чланства у „Фронту“.

На трибини је изнешено низ других, сличних питања, дата су поједина објашњења о стању у ресору борачко- инвалидске заштите и изражена нада, да ће се у наредном периоду проблематика ратних ветерана у Србији решавати кроз системска решења, а пре свега закон. Такође, ови судски процеси су резултат досадашњег неблаговремених реакција државних органа и заједнички став је да се убудуће мора учинити максималан напор и ветерана и надлежних институција, како би се сва нерешена питања решавала споразумно, уз договор.

Сличне, тематске трибине ускоро ће уз присуство адвокатског тима бити одржане и у другим одборима и градовима где "ПФ" има своје подружнице.

295156
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
187
231
418
293662
2789
8787
295156
Ваш IP: 3.233.221.149
У Србији је 18.02.2020 10:52
Счетчик joomla