Трибина “Патриотског фронта” у Бачкој Паланци

бачка паланкаБачка Паланка, 09.10.2015- Вечерас је у просторијама бившег комитета у Бачкој Паланци, одржана трибина на тему положаја ратних ветерана у Србији, проблемима и начинима њиховог решавања. Чланство и сви други, који су се желели информисати, могли су то чути од председника Главног одбора удружења, као и председника Генералне скупштине “Патриотског фронта”, уједно председника Општинског одбора “ПФ”. Трибина је започела резимеом о тренутном стању, узрокованом годинама уназад нерешавањем ни једног, од кључних проблема борачке популације. Незавидан статус је такав због непостојања законског оквира (Србија је једина земља у окружењу која нема закон о ратним ветеранима), али и недостатка воље локалних владајућих структура, које у складу са Законом о локалној самоуправи могу, да у одређеним сегментима значајно помогну популацији од преко 4500 бивших бораца са територија Општине Бачка Паланка, као и другим саборцима у осталим срединама у Србији.
Дефинисани су кључни проблеми,а најизраженији су у домену социјалне и здравствене заштите. Изнешени су подаци, које је “Фронт” прикупљао кроз бројне анкете уназад 8 година, као и конкретне мере које су предузете, како би се овакав статус поправио. Удружење је само или у сарадњи са другима (у оквиру “Савеза ратних ветерана Србије”)  успело да ублажи лош положај ветерана и чланова њихових породица, кроз споразуме са привредним субјектима, школама и институцијама. Остварено је 27 различитих попуста на услуге и производе за чланове Удружења и “СРВС”. Ипак, то је миноран део потребног обима повластица, које треба да буду решене, како је речено системским законом. Чињеница да је “Патриотски tribinabp za sajtфронт” израдио такав предлог закона, а затим га путем народне иницијативе уз потписе преко 40.000 грађана, кроз “Савез ратних ветерана Србије” предао Народној скупштини, представља слабу сатисфакцију, јер је тај акт “нестао”, односно није ушао у скупштинску процедуру до данас. Покренута је иницијатива да се овај акт пронађе и активира, а ангажована је и једна од најбољих адвокатских канцеларија у земљи, како би се овај проблем решио. У међувремену је ресорно Министарство одлучило, да изради свој предлог закона. Након увида у текст нацрта и на јавним расправама крајем прошле године, уочене су бројне нелогичности и мањкавости, али предлагач није показао вољу за битнијим изменама првобитног предлога, тако да је створено додатно незадовољство свих категорија ратних ветерана. Наиме, овај предлог апсолутно не задовољава потребе бивших бораца, у делу текста постоје антиуставне одредбе, а његово евентуално доношење не би решило ни један од кључних проблема маргиновализоване популације. Да ли ће овакав закон угледати светлост дана или не, зависи искључиво од политичких структура, али не и од оних на које треба да се односи- ратних ветерана и чланова њихових породица.
Насупрот томе, иста политичка воља је потребна, да се активира и прихвати предложени други предлог закона, онај који је већ предан Народној скупштини 2012. и који задовољава све основне потребе бивших бораца, усаглашен је са Уставом и међународним правом, а позитивно је примљен на расправама у преко 50 градова и насеља. Чињеница, да такав системски закон изискује и одређена материјално-финансијска средства и повећање ове ставке у буџету републике Србије, не би смела да буде разлог његовог игнорисања, нити је изговор за 25-годишњу маргинализацију бораца из периода ратова 1990-1999.
tribinabp za sajt2На трибини је било речи и о проблему неисплаћених ратних дневница резервистима из 1999. године, односно судским процесима који су вођени у земљи и иностранству. Замена теза, које пласирају поједине структуре власти- о “борби за новац” су јефтина пропаганда и начин да се избегну обавезе и законска права, ускраћена највећом делу ратних ветерана. Наиме, сама држава, односно њени органи су учинили неспоран акт дискриминације, исплаћујући ратне дневнице појединцима 2008. године, на основу “социјалне помоћи” (7 општина са југа Србије), док је више од 90% осталих бораца из других крајева земље игнорисано. Ова чињеница није била довољна домаћем правосуђу, да исправи неправду, па је адвокатска канцеларија “Алексић” наставила процес пред Међународним судом у Стразбуру. Добијена првостепена пресуда је одбијена на другом рочишту, на основу жалбе државе Србије. Како је у међувремену (2011.) у Србији донешен закон о дискриминацији, који није могао ретроактивно да се примени, Суд у Стразбуру је вратио овај случај пред домаће правосуђе “јер нису исцрпљена сва правна средства у земљи”. Из истог разлога, адвокати ветерана су поднели неколико десетина тужби за дискриминацију Вишим судовима у земљи, а један првостепени процес је већ добијен у Краљеву. Како се очекују жалбе државе (туженог Министарства одбране), “пролазак” кроз све домаће судске инстанце ће трајати најмање годину, годину и по дана, а уколико тада последња пресуда потврди наводе резервиста, држава ће бити у обавези да исправи неправду и договори начин исплате са удружењима, односно борцима. Уколико и тада не дође до договора, преостаје поновно обраћање Међународном суду, што је крајње, за све мучно и последње решење. Ипак, правда мора бити задовољена.
Интерес ветерана је да имају уређену државу, са уређеним правним системом, а то подразумева и решавање (законско) проблема, преко пола милиона бивших бораца и чланова њихових породица- закључак је овога скупа. Како све не би остало на настојању да се чекањем дође до заслужених права, Главни одбор је сачинио конкретне предлоге, усклађене са правним оквирима и усмерене према локалним самоуправама, где би се одређеним повластицама конкретно побољшао положај ратних ветерана, а заједно са осталим чланицама “Савеза ратних ветерана Србији”, као и осталим борачким удружењима, инсистираће се на доношењу закона, који је изворно урађен у бази и за оне, на које треба да се односи.
Трибина је завршена након више од два часа интерактивног дијалога, а паланачки одбор “Патриотског фронта” (бројно, највећи у земљи) је показао велики интерес за наставак, ове својеврсне борбе за опстанак.

295196
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
227
231
458
293662
2829
8787
295196
Ваш IP: 3.233.221.149
У Србији је 18.02.2020 11:03
Счетчик joomla