Књижевно вече

profmilisavljevic2Бачка Паланка,04.10.2014.- Синоћ је у Народној библиотеци "Вељко Петровић" одржано књижевно вече на тему стандардизације српског језика. Гости и предавачи су били проф.др Петар Милосављевић, др Момчило Суботић и Милорад Буха. Трибини је на позив организатора присуствовала и делегација ОО "Патриотског фронта" Бачка Паланка. Контроверзе око питања српског језика, узроке и последице подробно је објаснио угледни филолог, један од најзначајнијих теоретичара књижевности у Србији др Петар Милосављевић, пензионисани редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду и оснивач Покрета за обнову србистике.

"Одсуство србистике, као научне дисциплине о Србима, имало је управо по Србе трагичне последице. За разлику од других европских народа Срби немају националну филологију. То се најбоље може показати на примеру новосадског Филозофског факултета. На њему постоје катедре за германистику, англистику, романистику, румунистику, хунгарологију, славистику, словакистику и русинистику, а не постоји катедра за србистику. Уместо ње имамо катедру за српски језик и лингвистику и катедру за српску књижевност. У Београду постоји развијен Филолошки факултет, али опет нема катедре за србистику. Шта у томе не ваља: Нема свести о јединственој филолошкој дисциплини које се бави Србима, где јој је природно место. Хунгарологија учи да су Мађари сви они чији су преци говорили мађарски и који сада говоре овај језик. Румунистика одређује национално биће Румуна. Ово правило важи за европске народе. Међутим, другачија је ситуација код популације која говори нашим језиком. Велики део осећа се Србима, али други делови се изјашњавају као Бошњаци, Буњевци, Шокци, Хрвати, Црногорци... На основу тога, механички се изводи закључак да сви они имају право да једном истом језику мењају име у зависности од свог националног опредељења. Да постоји србистика као институционализована научна дисциплина она би рекла: то тако не може! Милосављевић не спори да је „како ће се ко субјективно осећати у погледу националне припадности његово људско право”, али тврди да „из тога не проистиче право да се мења идентитет језика који је научно, лингвистички и историјски потврђен”. Овакав језичко-етнички хаос, истиче он, настао је због слабости, одсуства, па и забране србистике. За такво стање крива је политика, али још више филологија, која нема право да због било чијих политичких интереса крши научне принципе који су једнаки и важе за све. 

Као и други европски и словенски народи, Срби су пре два века имали националну филологију србистику, звану serbica, која је била део словенске филологије славистике. У заснивању србистике учествовали су многи великани славистике као Чех Добровски, Словенац Копитар, Словак Шафарик, Руси Срезњевски и Пипин... Од Срба највише је учинио Вук Караџић. Иако Срби у то време нису имали самосталну државу, ипак, постојала је филолошка дисциплина која се њима бавила на научни начин. А она је била моћно средство...

Из система филолошких дисциплина, србистику је још у 19. веку почела да потискује кроатистика под именом сербокроатистика, коју су смислили хрватски идеолози (Гај, Штросмајер) и филолози (Ватрослав Јагић, Иван Броз). Они су хрватска наречја чакавски и кајкавски помешали са српским језиком, и прогласили да је то један језик, по имену српскохрватски, хрватски или српски, а затим су ту вештачку конструкцију делили према својим интересима.

Суштина те поделе,  била је да се чакавски и кајкавски оставе по страни, а да се дели српски језик, односно штокавско наречје. Да један језик има два национална имена не постоји нигде у свету, а кад може да има два, онда може да има и три и четири и пет. Овај лингвистички хаос носио је у себи клицу политичког хаоса који нас је захватио у 20. веку."

Из излагања Милорада Бухе и др Суботића, такође су се могле чути сличне речи и закључак: "Одсуство србистике, као научне дисциплине о Србима, имало је управо по Србе трагичне последице. Српско питање није могло да се решава и на научној основи него само на идеолошко-политичкој. У главним српским националним институцијама, које ни данас неће да знају за србистику, нема јасних одговора на неколико кључних питања: шта је то српски језик, шта је српска књижевност, која су то српска писма, како треба схватити српски народ, који је то српски национални програм? Да би вратили изгубљено морају се поштовати модели и принципи који важе за друге европске народе, и обновити властиту филолошку традицију, односно обновити србистику. Ако би смогли снаге да се и у овим питањима понашају као и сви европски народи избегли би садашњи „специјални статус”.

295162
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
193
231
424
293662
2795
8787
295162
Ваш IP: 3.233.221.149
У Србији је 18.02.2020 10:53
Счетчик joomla