Обележено 75 година од „Новосадске рације“

racijansnikolicНови Сад, 23.01.2017- Данас је на Кеју жртава рације комеморативним скупом, обележено 75 година од стравичног злочина, када су маћарски фашисти убили и бацили под лед Дунава неколико хиљада невиних цивила, Срба, Јевреја, Рома и других антифашиста. Скупу су присуствовали председник Србије Т. Николић, председница Народне скупштине М. Гојковић, Градоначелник Новог Сада М. Вучевић, председник Скупштине АПВ И.Пастор, представници Покрајинске владе, дипломатског кора, бројних удружења и грађани Новог Сада и околине. Помен за страдале служили су, испред СПЦ Епископ бачки Иринеј са јерејима, а испред Јеврејске заједнице врховни рабин Србије Исак Асиел, а том приликом наступили су и хор Јеврејске општине „Хашира" и хор Саборне цркве „Свети Георгије" и оркестар Гарде Војске Србије. Венци су положени на споменик „Породица", а након ове комеморације, одата је почаст жртвама и код спомен плоче на новосадској плажи „Штранд". Поред представника државе Србије и АПВ, венце су положили и представници амбасада Израела, Мађарске, Велике Британије, САД, Немачке, Руске Федерације и Кипра.
racijansНиколић је рекао да је снага човека и народа у праштању, очувању културе сећања и способности да се упркос тешкој прошлости граде будући односи са свима који деле исте вредности. Због тога, ће предложити да се у правни систем Србије уведе установа "спомен жртве", као и да се изгради јединствени спомен-комплекс у знак сећања на све невине жртве Првог и Другог светског рата. Он је предложио и да се уведе и реч "затирање" као заједнички генерички назив за страдање Срба током ратова, а по узору на називе којима је називано страдање других народа попут јеврејског Холокауста. "Српски народ сразмерно броју становника припада народима који су највише страдали у историји човечанства. Затирање нека означава покушај истребљења српског народа за време Првог светског рата, али и фашистичких режима у нацистичкој Немачкој и НДХ", рекао је. Такође, нагласио је: „"Нема кривице читавих народа само појединаца. Болесних умова задојених фашизмом, идеологијама које дојучерашњег суседа претварају у звер. Подсећамо се на те догађаје да бисмо препознали узроке несугласица, како бисмо их у корену пресекли и спречили да дође до катастрофалних последица".
racijans1Пригодне говоре, одржали су и Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, Епископ бачки Иринеј и врховни рабин Србије Исак Асиел. У организацији СПЦ- Епархије бачке, штампано је друго издање књиге "Рација и логори у Бачкој за време Другог светског рата" аутора архимандрита Јована Радосављевића, која ће после обележавања Новосадске рације бити подељена свим основним и средњим школама и вероучитељима на територији Бачке. Уз књигу ће бити подељен и филм „Деца бесмртности". Истоимена академија одржаће се у вечерњим часовима у СНП. Такође, биће покренута и званична иницијатива за изградњу Меморијалног центра жртвама рације.
Новосадска рација била је део шире акције мађарских окупационих снага која је спроведена од 4. до 29. јануара на територији Бачке, пре свега у Новом Саду, потом у Шајкашкој области, односно у Чуругу, Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Локу, Гардиновцима, Вилову, Жабљу, као и у Бечеју, Србобрану и Темерину. fasistiracijansЛиквидације су почеле у Шајкашкој области, настављене су у Новом Саду и завршене у Бечеју. Тих дана убијено је преко 4000, а под лед Дунава у Новом Саду бачено више од 2.000 људи. Након рата одговорни за овај злочин су ухваћени и након суђења, већина је осуђена на смрт. Ипак, неки нижи официри жандармерије и мађарске војске успели су да се извуку, попут Шандора Кепира, који је пре неколико година после вишегодишњег притиска изведен пред суд у Будимпешти, али је ослобођен и умро је убрзо након тога.

 

295144
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
175
231
406
293662
2777
8787
295144
Ваш IP: 3.233.221.149
У Србији је 18.02.2020 10:50
Счетчик joomla