Годишњица присаједињења

данприсаједињењаНСНови Сад, 25.11.2015- Дан присаједињења Срема, Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији обележен је у више војвођанских градова и општина. Скуповима су присуствовали или су учествовали и организационим одборима и представници “Патриотског фронта”.

"Град Нови Сад с поносом се сећа 25. новембра 1918. године и свих одлука које је донела Скупштина Бачке, Баната и Барање с кључним одлукама о присаједињењу Војводине матици Србији” – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, приликом полагања венаца на спомен-плочу учесницима Велике народне скупштине на Тргу Слободе – У тим одлукама утемељене су најважније вредности: државно јединство и национална равноправност свих националних заједница које живе на територији Војводине. Не сматрам да се тај датум обележава на одговарајући начин, али то није питање за Град него за покрајинску администрацију. Ја бих волео да држава Србија и Покрајина Војводина придају већу пажњу том датуму, јер он превазилази оквире града и свакако се тиче целе Војводине, а, рекао бих, и државе Србије.”

Осим градоначелника Вучевића, полагању венаца присуствовали су: председница Скупштине града Јелена Црногорац, представници Буњевачког националног савета, представници Удружења потомака ратника Србије 1912–1920, као и више одбора “Патриотског фронта”са простора АПВ.

vucevic-venci-prisajedinjenje-novisad-rs-jpg 660x330– Данас је велики празник и, ако бог да, то ће једног дана бити и државни празник – рекао је представник Удружења потомака ратника Србије 1912–1914. године Горан Максимовић. – Ми из Удружења сваке године обележавамо такве датуме, а данашњи дан је можда највећи који можемо обележити. Морамо поштовати своју традицију, своју историју и само тако можемо даље, и само тако можемо бити заједно.

 

У Бачу је на више локација обележен Дан присаједињења Војводине Краљевини Србији. На улазу у Бач председник Скупштине општине Бач Боривоје Антонић поставио је заставу, а другу, у центру Бача, поставио је председник Општине Драган Сташевић.

3-stasevicВелики празник је обележен и од стране појединих политичких партија. Увече је у Новом Саду уприличена трибина, где су се присутнима обратили председници ДСС Сандра Рашковић Ивић, као и Бошко Обрадовић, испред Српског покрета Двери.

295187
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
218
231
449
293662
2820
8787
295187
Ваш IP: 3.233.221.149
У Србији је 18.02.2020 10:56
Счетчик joomla