Први помак у побољшању положаја ратних ветерана

olaksiceНови Сад, 25.03.2018- Први резултат настојања да се положај ратних ветерана у Србији (АП Војводина) конкретно и материјално поправи је коначно видљив. Наиме, Одлуком СО Србобран од 15.03.2018. одобрен је Правилник за субвенционисање трошкова комуналних давања и категорији ратних ветерана од 50%, као и дефинисани услови остваривања ове повластице.Текст је објављен у Службеном гласнику Општине Србобран, а ова локална самоуправа је постала прва која је на територији АП Војводине у складу са „Акционим планом“  Покрајинске владе учинила корак напред у смислу помоћи категорији ратних ветерана 1990-1999. 
 
sl list srbobran-page-001Извод из Одлуке: 
 
I КАТЕГОРИЈЕ КОРИСНИКА И ПРИПАДАЈУЋИ СУБВЕНЦИОНИСАНИ ПРОЦЕНАТ КОМУНАЛНИХ УСЛУГА
               Члан 5.
    Субвенцију у висини од 50% цене услуга, могу остварити следеће категорије корисника:
1. корисник који има признато својство ратног војног инвалида, мирнодопског војног инвалида и цивилног инвалида рата,
2. појединац или домаћинство чији је члан корисник месечних новчаних примања, према прописима којима се регулишу права бораца, војних инвалида и чланова њихових породица и цивилних инвалида рата,
3. појединац или домаћинство чији је члан учесник НОР-а, оружаних акција после 17. августа 1990. године (за очување суверености и независности СФРЈ) и за време агресије НАТО снага на СРЈ, уколико испуњава услов који се односи на имовински цензус - да је просечан месечни приход по члану домаћинства нижи од 30% просечне нето зараде у РС, према последњем званичном објављеном податку, пре периода подношења захтева,
под условом да домаћинство нема других прихода или непокретну имовину, осим стана у коме станују и пољопривредног/грађевинског земљишта површине до 1 катастарског јутра, односно, уколико домаћинство остварује само приходе од пољопривреде, да домаћинство има до 3 катастарска јутра, без обзира на број чланова домаћинства,
Домаћинство може остварити субвенцију само по једном основу.
 

moj govor 18 sednicaСам процес је покренут у фебруару 2017. посланичким питањем и предлогом Зорана Вранешевића, посланика у Скупштини АПВ, а заокружен Одлуком Покрајинске владе у октобру исте године, када је на седници 4.10.2017. усвојен „Акциони план за побољшање положаја ратних ветерана односно учесника оружаних акција после 17. августа 1990. године  и рата 1999. године“. У истом документу су јасно прецизирана упутства и препорука свим локалним самоуправама у АПВ, да у складу са својим могућностима одреде врсту и обим помоћи овој, до сада запостављеној категорији становништва. 
 
Пример Србобрана би требало да следе и остале Општине и градови, а покрајинска влада и akcioni plan1ресорни секретаријати ће у наредном периоду анимирати руководиоце локалних самоуправа, да се помоћ ратним ветеранима пружи свуда, где је то могуће. Посланик Вранешевић ће наставити да личним ангажовањем код званичника локалних самоуправа, у Покрајинској влади и Скупштини АПВ, такође додатно појасни важност и неопходност оваквих мера.
 
На поменути начин, по први пут се у последњих 20 година реализује конкретна помоћ, не само категоријама РВИ и породицама погинулих бораца из ратова '90. већ и ратним ветеранима који нису „рањени, повређени или озлеђени“,али живе на егзистенционалном минимуму. Поменути „Акциони план“ подразумева и значајну помоћ у домену здравствене заштите, разних других повластица у саобраћају и др.
Документ има изузетан значај и предатавља максимум који се могао учинити у АПВ, јер Закон о правима ратних ветерана и чланова њихових породица до данас није усвојен (могуће само у Републичком парламенту), а категорија ратних ветерана правно није препозната, што је вишегодишњи, сада већ вишедеценијски проблем Републике Србије.
Очекује се да ће до јула 2018. број општина у АП Војводини које ће усвојити поменуте олакшице бити већи и да ће највећи број социјално угрожених ратних ветерана бити обухваћен мерама помоћи, што је опет искључиво у надлежности локалних самоуправа. 
 
Из истог разлога и локална удружења ратних ветерана морају да инсистирају код својих општинских структура, да се препорука Покрајинске владе примени и код њих, јер једино истрајним залагањем и упорношћу, положај бораца 1990-1999. може да се побољша . У прилогу је линк „Акционог плана“ који свако може да скине, погледа, одштампа и предочи онима који такве одлуке доносе: http://www.vojvodina.gov.rs/sr/документа/акциони-план-за-побољшање-положаја-ратних-ветерана-односно-учесника-оружаних-акција-после#
319138
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
97
172
886
316024
6485
6663
319138
Ваш IP: 18.207.254.88
У Србији је 28.05.2020 05:39
Счетчик joomla