РТС прилог о ПТСП

 

SINDROMБеоград, 25.04.2013.- Прилог РТС је још један доказ и својеврстан апел на стручну, али и грађанску јавност у држави о проблему небриге о бившим борцима. „Патриотски фронт“ годинама упозорава на недостатак здравствене заштите оболелих ветерана, а заједно са другим удружењима уједињеним у „Савез ратних ветерана Србије“ покренуо је недавно иницијативу за неодложно и преко потребно отварање бар једног специјализованог центра или болнице. Проблем, првенствено узрокован недостатком законске регулативе али и недовољном стручношћу и недостатком стручног кадра неуропсихијатара на нивоу локалних самоуправа (домова здравља) у овом тренутку није могуће на други начин ефикасно решити. http://youtu.be/N9Wb9Tcy4rs

Поменути прилог приказује аутентичне изјаве ветерана са проблемом психичких траума (ПТСП), њихово виђење као и став представника удружења, али и гледиште представника надлежног Министарства.

Очигледно, да у одговорима представнице Одсека за борачко-инвалидску заштиту има нелогичности, покушаја миноризације проблема као и делимично нетачних изјава.

Кључна истина се крије у констатацији да ова земља нема прецизан број учесника рата (ратова 1990-1999.), а кључна неистина да су сви адекватно здравствено и социјално„збринути“, попут земаља у окружењу, па „чак и боље“. Полуистина је о исплатама дела популације, који буквално представља мање од 10 % ратних ветерана ( 43.232 корисника) и односи се искључиво и само на ратне војне и мирнодопске инвалиде, као и породице погинулих бораца. Осталих 90% ветерана нема апсолутно никакву, посебну здравствену, социјалну нити било какву заштиту попут других земаља региона. Основа нелогичности је у неадекватном и лошем закону о борачко-инвалидској заштити из 1998. године, који „СРВС“ покушава да замени савременијим и попут осталих земаља сврсисходним решењем. Закон је у скупштинској процедури и у његовом предлогу је поред осталих битних, садржана област социјалне и здравствене заштите бивших бораца.

Поменуто испитивање здравственог стања ветерана (између осталог и менталног) у организацији Министарства и ВМА 2008. године јесте спроведено, али на никако „репрезентативном“узорку, јер се испитивању подвргло мање од 300 ветерана са територија читаве Републике и изјава представнице Министарства о утврђених 8 % оболелих од ПТСП представља нетачну интерпретацију из простог разлога јер то није никакав „репрезентативан“ део популације (мањи од 0,5 % ветерана). Осим тога, само једна група коју је „Патриотски фронт“ упутио у Аду (место где је вршено тестирање), по систему случајног одабира показала је да је број дијагностификованог ПТСП 22,4%! Познато је да су учесници рата нпр. са вуковарског, а касније косовско-метохијског ратишта обољевали у дупло већем проценту, као и лица која су била заробљавана. Ветерани према налазима истог медицинског, стручног тима обољевају у просеку од три и више хроничних болести. Тај се податак очигледно не жели презентовати јавности, а медији га игноришу. Зато прилог РТС представља светао пример покушаја актуелизације (за нас) увек актутелне и болне теме, а негирање државних службеника „нојево забијање главе у песак“и правдање нечијег нерада у домену борачко-инвалидске заштите.

354721
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
8
373
381
351679
8401
10411
354721
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 22.09.2020 00:20
Счетчик joomla