Масакр код Младеновца: Убио 13 људи

Tan2013-4-9 МЛАДЕНОВАЦ – 09.04.2013. Вест која је јутрос на ударним страницама свих медија, представља још један пример несагледивог проблема , на који „Патриотски фронт“ годинама упозорава јавност и надлежне. На жалост- без адекватног одговора, поступака и довољне свести свих структура друштва, колика је опасност од нечињења!? Масовно убиство и покушај самоубиства од стране човека који је „деловао нормално“ и није имао полицијски досије представља за неупућене шок, изненађење, неверицу. Кроз текст (појединих) медија тек узгред, провучена је опаска да је починилац био„учесника рата деведесетих година у Славонији “, да је у међувремену остао без посла....и да до сада није лечен од психијатријских болести.

Нечињење је практично саучесништво. Да ли надлежни таквим односом према очигледном проблему (не само) ратних ветерана, али примарно њих подстичу ужасавајућу чињеницу да је број оваквих и сличних случајева све већи и монструознији!? Има ли сврхе по ко зна који пут апеловати на друштво, али првенствено на надлежне институције , да се под хитно мора оспособити неки од здравствених центара намењен не само лечењу, него и превенцији. Зар и у овоме сабласном тренутку треба помињати хронични недостатак новца у држави, лошу ситуацију у здравству, одсуство правне регулативе и сличне демагошке разлоге? Зар поново треба завиривати у туђа дворишта у Хрватску, БиХ и друге земље окружења и уверити се да тамо постоје (на нивоу округа) и психосоцијална саветовалишта и здравствене установе за тзв. ПТСП и остале психосоматске болести настале као последица рата и небриге друштва у односу на бивше учеснике? При томе исте земље нису у много бољој економској ситуацији, иако тај аспект једноставно не може, нити сме бити изговор.

Патриотски фронт“ као и „СРВС“ су само пре неколико дана, иако је та иницијатива већ неколико пута усмено предлагана, јавно позвале надлежно Министарство и Владу, да сада опредељена буџетска средства за финансирање рада удружења преусмере баш на оспособљавање сличних, превентивних и здравствених центара. Тим поступком се вероватно проблем не би санирао, али би се кренуло са мртве тачке, на којој се систем данас налази. Удружења не могу, нису стручно оспособљена нити ће решити овај проблем , а милионска средства која се издвајају из џепова пореских обвезника одлазе у нетранспарентном поступку на све стране осим на примарну.

Одговор надлежних и реакцију очекујемо....годинама. Дотле, пратимо медије и њихове бомбасте извештаје о „ничим изазваним“ убиствима, самоубиствима и другим облицима кримино-патолошког понашања појединаца, који су „узгред“ учествовали у оружаним сукобима.

Главни одбор „ПФ“

 

Масакр код Младеновца: Убио 13 људи

 

Tan2013-4-9 105932411 2У полицији кажу да је било и рањених особа. Полиција ради на овом случају, истакли су у тој полицијској станици, која је у оквиру полицијске управе за град Београд и најавили да ће тим поводом званичну информацију саопштити градски СУП.У београдски Ургентни центар јутрос су из Велике Иванче превезене три повређене особе од којих је једна преминула а за живот друге две лекари се још боре. Директор Ургентног центра др Златибор Лончар рекао је Тањугу да је у ову установу примљена Јаворка Богдановић (60) којој је пуцано у главу и врат. Одрађен је део дијагностике и тренутно се налази у шок соби.

"Друга жена Н.Н. женска особа око 70 година, примљена је без знакова живота, покушана је реанимација али није било одговора тако да је преминула", рекао је Лончар.

Што се тиче треће особе, реч је о нападачу Љубомиру Богдановићу (60) који је примљен са повредама главе и у изузетно је критичном стању.

"Започета је дијагностика и његово стање је захтевало да буде примљен у шок - А, неурохирушки шок, где се и сада налази. Настављена је дијагностика и мере реанимације, казао је Лончар.

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Како јавља репортер "Блица" са места злочина, према причи комшија, Љубиша Богдановић је најпре у својој кући убио сина хицем у главу, а потом се упутио ка кућама комшија где је направио масакр.

"У својој кући Љубиша Богдановић прво је убио сина Бранка и мајку. Потом је изашао из куће и кренуо у смртоносни поход у ком је направио масакр у четири комшијске куће. У кући породице Стекић усмртио је свекрву и снају, Даницу и Драгану, а потом у кући породице Деспотовић убио је Микаила и Милену, њиховог унука Горана Деспотовића, његову деветнаестогодишњу супругу Јовану и њиховог двогодишњег сина. У следећој кући, породице Мијаиловић, убио је брачни пар Вељу и Олгу, а потом у кући породице Јешић убио је мајку и сина, Љубину и Милоша", рекле су комшије за "Блиц".

Како сазнаје "Блиц", злочин је пријавила његова супруга Јаворка и док је била на вези са полицијом чуо се јаук, због чега се претпоставлај да је он пуцао у њу у том моменту. Младеновачка полиција је одмах кренула на место злочина и затекла Љубишу у дворишту своје куће. Како сазнајемо, он је пуцао у себе пред полицијом.

......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Да ли ће ово двоје пацијената бити оперисани у току дана још се не зна јер, како наглашава директор Ургентног центра, све зависи од даље дијагностике.

"Када буде урађена комплетна дијагностика и будемо имали све налазе онда ће се знати да ли ће бити рађена хируршка интервенција", закључио је Лончар.

Портпарол Хитне помоћи Нада Мацура рекла је агенцији Бета да Љубиша Б, према њеним сазнањима, није био психијатријски болесник и не зна се шта га је натерало да између 4.30 и 5.00 убије те људе.

 

Вељовић: Починилац из мирне породице, нема досије

 

Директор полиције Милорад Вељовић, који се са полицијским екипама налази на лицу места, потврдио је Тањугу да је 12 особа убијено на лицу места, а да је тринаеста особа преминула у Ургентном центру у Београду.

Према информацијама којима располаже, Вељовић каже да се две особе боре за живот међу којима је, како је навео, највероватније и починилац овог ужасног масакра.

Вељовић каже да су полицијске екипе на лицу места, увиђај је у току и тренутно није могуће рећи шта је био мотив овог злочина.

Како је навео директор полиције, Богдановић је деведесетих био на ратишту у Славонији. Он је рекао и да убица има дозволу за држање оружја још од 1981. године. Директор полиције је навео и да су Богдановић и његов син прошле године остали без посла.

"Није имао здравствени картон. Немамо евиденција да се ради о човеку који је могао да овако нешто учини. Сви говоре да се ради о нормалном човеку. Сада све проверавамо, сви смо затечени", рекао је Вељовић.

Злочин се догодио у раним јутарњим сатима тако што је Љубиша Б. ишао од куће до куће, где је убијао своје комшије. Убиство је извршено из пиштоља за који је, тврди полиција, имао дозволу.

Иначе, Велика Иванча се налази између Младеновца и Тополе и 15 километара је удаљена од Београда

 

http://www.rtv.rs/sr_lat/hronika/masakr-kod-mladenovca:-ubio-13-ljudi_383992.html

(РТВ)

 

ДОСАДАШЊЕ ИНИЦИЈАТИВЕ:

Материјал за Скупштину АПВ, изнешен као предлог посланицима у децембру 2012. од стране народног посланика Павла Почуча (потпредседник „ПФ“)

 

Од укупног броја ратних ветерана из периода ратова 1990-1999. у Републици Србији који се процењује на 450.000, њих 180.000 је трајно насељено у нашој Покрајини. Тај број чини преко 30.000 досељених људи са простора бивших република СФРЈ.Поред осталих специфичних проблема који погађају ову популацију, најинтензивнији али и јавности најмање познат је тзв. „Вијетнамски синдром“ или стручно терминисан пострауматскостресни поремећај (ПТСП). Ово психичко обољење је карактеристично за особе које су своја трауматична искуства стекла на ратиштима или као избегла и прогнана лица са подручја захваћених оружаним сукобима. Ретка стручна анализа овог проблема урађена је још 2008. године када је Министарство рада и социјалних питања, ВМА и удружења ветерана спровело испитивање на репрезентативном узорку ратних ветерана. Добијени резултати су катастрофални, обзиром на последице и практично не лечење ових људи. Проценат оболелих од ПТСП се креће од 8.8-54,1 %, а само једна од општина са подручја АПВ (Бачка Паланка) има тај проценат од 23%. Узимајући у обзир просек и наведени број ветерана у Покрајини од 180.000, лако се може доћи до рачунице, да тренутно у Војводини око 40.000 бивших учесника рата има психолошке проблеме(између осталог и ПТСП), који у највећем броју није ни дијагностификован, па је практично и лечење онемогућено на адекватан начин. Осим тога, иста испитивања су показала да сваки ветеран са ПТСП има још најмање две хроничне болести, што представља још драстичнији случај небриге друштва. Наиме, ова болест по својим симптомима представља не само тежак психички терет по појединца, већ и по породицу, околину, односно читаво друштво. Повећан број суицида, убистава, алкохолизам, сви облици порока, насиља у породици и других елемената кривичних дела у директној су вези са нелечењем ПТСП. Како ни у Републици, ни у АПВ не постоји законска регулатива по којој би овим лицима могла бити пружена стална и адекватна помоћ, неопходно је приступити мерама алтернативне превенције и локализовања последица. Сама едукација стручних лица-неуропсихијатара је такође на незавидном нивоу, а у односу на број пацијената јасно је да у Покрајини не постоји довољан број ни примарних, а поготово специјалистичких установа за санацију овог проблема.

Један од предлога за парцијално али значајно побољшање стања у предметној области, до доношења системског решења кроз закон о ратним ветеранима је повећање финансијских средстава из буџета АПВ, намењених удружењима ветерана и стручној помоћи кроз сарадњу са институцијама. Организовањем психосоцијалних радионица, нпр. сарадњом стручних лица Клиничког центра Војводине и поменутих удружења, учинио би се велики помак и у односу на Републику, али пре свега у бризи о својим грађанима. Стручним праћењем активности дошло би се до прецизнијег регистра оболелих ветерана, потврдила оправданост активности, а кроз параметре смањења стопе свих облика деликвенције циљне групе валоризовала ова иницијатива. Крајњи циљ је отварање специјализованих здравствених установа (или установе) на територију АПВ за превенцију, психосоцијалну помоћ и лечење оболелих ветерана.

 

Предлог (тема социјална заштита у АПВ) није прихваћен, нити уврштен у разматрање и доношење закључка.

 

Отворено писмо Савеза ратних ветерана Србије:

БЕОГРАД: 30.03.2013. године,

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

САВЕЗ РАТНИХ ВЕТЕРАНА СРБИЈЕ позива Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, Сектор за борачко-инвалидску заштиту, да обустави даље активности везано за доделу средстава за рад удружења, као и за реализацију конкурса за финансирање предлога пројеката предвиђених за финансирање из буџета Републике Србије за 2013. годину.

На основу наших сазнања, као и на основу УПУТСТВA O ФИНАНСИРАЊУ УДРУЖЕЊА У ОБЛАСТИ БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ ( Број: 110-00-1182/2010-11 од 02.02.2011.године) којим се уводи репрезентативност удружења, као и кретеријума за доделу средстава из буџета, дошли смо до закључка да се предметним упутством врши дискриминација међу удружењима.

Тренутна „репрезентативна удружења, не представљају нити својом бројношћу чланства, нити активностима у току године, као ни својим радом у дужем периоду у правом смислу репрезентативна удружења борачко-инвалидске популације, а њихови представници у разним телима сектора борако-инвалидске заштите су мало или готово ништа урадили за побољшање положаја ратних ветерана, инвалида, породица погинулих лица и др. Иста, за свој рад у складу са наведеним упутством, добијају значајна средства која се не додељују транспарентно и већина удружења, као и крајњи корисници од средстава које додељује министарство имају веома малу или готово никакву корист.

Предлажемо наведеном министарству да средства предвиђена за рад удружења, као и за реализацију пројеката из области борачко-инвалидске заштите, преусмере за спровођење права ратних ветерана и чланова њихових породица по закону који ће регулисати у потпуности ову област, а који је од наше стране сачињен и предан у скупштинску процедуру или да их преусмере за изградњу и рад здравствених установа које ће служити за лечење све већег броја оболелих припадника наше популације.

 

Извршни одбор СРВС

 

 

 

 


354724
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
11
373
384
351679
8404
10411
354724
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 22.09.2020 00:25
Счетчик joomla