Захтев за олакшицама

1traumanovineБачка Паланка, 15.03.2014.- Захтевима надлежним локалним самоуправама за остваривање парцијалних права из домена социјалне заштите, настављају се покушаји Удружења да се побољша незавидан положај ратних ветерана и чланова њихових породица. Овакви покушаји до сада нису имали озбиљније резултате, првенствено из објективних разлога,недостатка буџетских средстава општина и градова. Ипак, постоје и субјективне околности које су изражене у неразумевању проблема и одсуству сваке политичке воље да се овакви оправдани захтеви усвоје.

Патриотски фронт”, али и друга удружења низ година уназад покушавају пробити зид неразумевања, а неодговорност надлежних изазива све веће незадовољство код ветеранске популације.

Предлог закона који је “Фронт” сачинио, а “Савез ратних ветерана Србије” предао Народној скупштини на разматрање и усвајање децембра 2012. још није у процедури. Без његовог доношења неће се системски моћи решити све теже стање и проблеми у борачко-инвалидској заштити. Анализом социјалних картона чланства, добијени резултати указују да су највеће препреке у домену здравствене и социјалне заштите, као и незапослености.

Олакшице којима се овакво стање жели ублажити су у складу са Законом о локалној самоуправи и у надлежности истих. Пример доброг решавања је Београд, где од 1995. године ветерани имају попуст од 50 % на комуналне и друге услуге. Таква пракса се може (до доношења закона којим би се права регулисала на територију целе земље) увести и у другим градовима и општинама, али до сада ни једна локална самоуправа није имала разумевања. Део њих је изашао у сусрет породицама погинулих бораца и категорији ратних војних инвалида, али и тај број је практично занемарљив. Последњих дана, изражено незадовољство бивших бораца резултира мирним уличним протестима и потписивањем петиција, а уколико се ускоро стање не промени могући tribinapfсу и радикалнији захтеви. Велики број других удружења спроводи акције у својим срединама. Свеукупно стање у земљи, тешка економска криза продубљује овај проблем и “Патриотски фронт” инсистира код свих нивоа надлежних да се ова чињеница схвати озбиљно. Предлози парцијалних решења су достављени, а одговори се чекају са надом да ће свест оних који одлучују о оваквим питањима коначно “прорадити”.

401701
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
107
115
222
399771
3787
12665
401701
Ваш IP: 3.232.133.141
У Србији је 19.01.2021 21:10
Счетчик joomla