ДАНАС 170 ГОДИНА ВМА

 

vma bigБеоград,02.03.2014.- Војномедицинска академија, данас навршава 170 година оснивања и рада. Као дан ВМА обележава се 2. март, јер је тог датума 1844. године, указом кнеза Александра Карађорђевића, основана прва централна војна болница.

ВМА је данас водећа установа у области лечења, превентивне медицине, фармације, образовања и научно-истраживачког рада у Србији и на простору југоисточне Европе. Уз 27 клиника и 17 института, на ВМА раде и Дијагностичко-поликлинички центар, Центар за контролу тровања, Центар хитне помоћи и Центар за трансплатацију органа и коштане сржи, у којима се спроводи више од 5.000 различитих дијагностичких и терапијских процедура.

Запосленима на ВМА јубилеј је честитао министар одбране Небојша Родић, Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, као и други званичници државе.

Поводом годишњице, начелник те установе бригадни генерал Марјан Новаковић је у четвртак у разговору с новинарима навео да су поносни на многе ствари које су покренуте у тој установи.

Према његовим речима, посебно су поносни на трансплантације косне сржи које се раде од несродног даваоца и где су матичне ћелије стигле из иностранства, конкретно из Немачке. Он је додао, да се осим хетерологне ради и аутологна трансплантација која је веома значајна у терапији малигних хематолошких обољења. Новаковић каже да је ова година била тешка у финансијском смислу, али да су успели да обнове део опреме - ултразвучни апарати, операционе лампе,...

Начелник ВМА је додао и да је свака клиника задужена да прати трендове у свету у дијагностици и лечењу. "Трудимо се да одржимо добар кадар лекара, школовањем наших кадрова како на нашим клиникама, тако и на светским", нагласио је Новаковић. Поред службе лечења, на ВМА је организована едукација медицинских кадрова свих профила и научно-истраживачки рад у складу са највишим стандардима и сопственим специфичностима.

Та војно-медицинска установа спада у болнице централног типа у којој се за десет минута може формирати конзилијум медицинских стручњака за сваку врсту интервенције, а у свом саставу има и Медицински факултет.

295776
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
36
234
1038
293662
3409
8787
295776
Ваш IP: 35.173.57.84
У Србији је 21.02.2020 02:20
Счетчик joomla