Трибина о ПТСП

 

miljanovicptspБачка Паланка, 04.07.2013.- У организацији ОО РВИ и „Центра за ратну трауму“ из Новог Сада, одржана је трибина са темом ратне психотрауме и њених последица. Скупу су присуствовали и представници „Патриотског фронта, а кроз излагање др Миљановића и његових сарадница могле су се чути већ познате чињенице, али и неки нови статистички поражавајући подаци.

Скуп је имао карактеристику јавне трибине и питања учесника су се углавном сводила на констатацију да не постоје установе , нити стручан медицински кадар на локалном нивоу, али и врло мали број специјализованих установа где се ПТСП дијагностификује и пружа помоћ оболелима. У недостатку правне регулативе (постојећа не дефинише ПТСП као последицу ратног „рањавања, озлеђивања и болести“) ветерани су препуштени сами себи или ретким удружењима која покушавају путем психо-радионица да пруже какву-такву помоћ својим члановима.

Представници „Патриотског фронта“ су изложили основну проблематику која се огледа у поменутом правном вакууму и затражили подршку свих ветеранских и инвалидских удружења у доношењу новог закона , где је та материја прецизно дефинисана, а ПТСП јасно апострофирана болест, проузрокована ратним дешавањима. Апел је наишао на позитиван одјек међу присутнима, а слично мишљење имали су и предавачи из „Центра за ратну трауму“.

samoubistvaСкуп је завршио договореним наставком сарадње ОО РВИ и новосадског удружења које је понудило своје услуге Бачкопаланчанима.

„Патриотски фронт“ је од оснивања 2007.године инсистирао код надлежних државних органа, медицинских установа да се овај све израженији проблем „не гура под тепих“, а последњом иницијативом путем „Савеза ратних ветерана Србије“затражено је од Владе и ресорног Министарства да се средства намењена разним потребама бројних ветеранских удружења преусмере у реновирање постојећих или отварање нових, специјализованих медицинских установа за дијагностификовање, прихват и лечење оболелих.

354761
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
48
373
421
351679
8441
10411
354761
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 22.09.2020 01:58
Счетчик joomla