Културни програм Срба из региона

plakat-360x290Нови Сад, 03.12.2017-  Трећи фестивал фолклора Срба из региона, одржан је вечерас у Српском народном позоришту у Новом Саду, а прилику да се представи новосадској публици имало је преко 300 учесника културног програма из висе култуних и уметничких удружења. Са фестивала, у организацији Савеза Срба из региона и новосадског Завичајног удружења "Сава Мркаљ", послата је порука важности очување клутуре и традиције Срба који су вековима живели и живе западно од Дрине и Дунава.
Изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић, реко је да је одржавање тог фестивала и сличних манифестација које чувају и баштине српско нематеријално наслеђе преко потребно. "Наше нематеријално културно наслеђе, а то су игра, песма и народни обичаји јесу оно што је душа народа, оно што је невидљиво, али се чује. Оно што је нека традиција предака и оно што је срж српског националног идентитета треба да се показује, заједно са језиком, писмом, религијом, управо кроз такво нематеријално наслеђе, кроз народну радиност и културу, нарочито једне категорије која одавно више не постоји, а то су људи који су вековима чували границу хришћанске Европе и који су на том свом тешком крвавом послу изгадили своју културу и део српске културе у пограничним просторима", казао је Селаковић. Он је додао да је нужно очувати памћење и сећање на тешке дане које сведоче о крвавим страницама историје нашег народа, али и на часне, честите и поштене људе који су бранили своје кућне прагове и читаву цивилазицију.
tyghПредседник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта казао је да данас на територији Србије живи много Срба који воде порекло са подручја западно од Дрине и Дунава истаквши да је управо тај народ доживео страховит геноцид у Другом светском рату. "Наш народ је доживео етничко чишћење у Хрватској и Федерацији БиХ деведесетих година, али је успео да створи Републику Српску која је гарант слободе и опстанка доброг дела нашега народа западно од Дрине и Дунава. Поред тога, иако је наш народ преживео велике трагедије, није се одрекао своје културе и својих обичаја и традиције", напоменуо је Линта. Он је истакао да вечерашњи фестивал показује богатство српског народа у целини, поручивши да је важно је да се очува разноликост српске културе и да се она приказује у институцијама као што је
Манифестацији су присуствовали и званичници из Републике Српске, посланици Скупштине АПВ, као и представници градских власти, али и бројни други посетиоци пореклом са простора изван Србије.
330443
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
40
133
1032
328117
1915
8237
330443
Ваш IP: 34.229.119.29
У Србији је 13.07.2020 07:16
Счетчик joomla