„Крајишке пјесме, игре и обичаји“

za sajt busije2Земун- Бусије, 17/18.06.2017- Поводом светског Дана избеглица (19.06) и 20 година од досељавања Крајишника на овај простор, група удружења која окупља Крајишнике, прогнане и избегле са својих огњишта, организовала је манифестацију под називом: „Ко ће нас уздићи ако сами себе напустимо“.У организационом одбору нашао се и „Патриотски фронт“, ,чија делегација је присуствовала у реализацији програма другог дана, када је поред осталога, служен помен погинулим, убијеним и несталим Крајишницима. https://youtu.be/ITcT7BYEVdk
Иначе, манифестацију је подржало преко 40 разних завичајних, спортских и других удружења, а није изостала ни подршка и присуство институција. Испред Владе Р. Србије био је министар рада, запошљавања борачких и социјалних питања А. Вулин, Покрајинску владу је представљао заменик секретара за културу, јавно информисање и сарадњу са верским заједницама др Небојша Кузмановић, а СПЦ по благослову Владике Сремскога свештенство цркве Св. Ћирила и Методија. Такође, подршку је дала и Општина Земун, на којој је никло насеље Бусије пре 20 година.
sa vulinom11У својим говорима сви говорници су нагласили значај очувања традиционалних вредности, културе и обичаја Срба Крајишника, као и потребу да се популација избеглих и расељених смањи, кроз разне државне програме помоћи интеграције. Изражена је и нада да ће данашња Хрватска испољити минимум разумевања и уместо наставка прогона и отуђивања имовине протераних Срба, створити услове за њихов повратак и егзистенцију.
Председник Генералне скупштине „Патриотски фронта“ Н. Антонић је нагласио и проблем непризнатих права ратних ветерана, са нагласком на до сада запостављених више десетина хиљада бивших бораца вРСК, који су не само бранили голе животе и имовину, већ и тада важећи Устав и законе заједничке државе. Данас нису, попут својих сабораца из Србије, третирани на адекватан начин због непостојања правне регулативе, што је циљ „Патриотског фронта“ од свог оснивања. Такође, позвао је на јединство и потребу заједничког деловања, како због овог циља, тако и самог очувања културног и сваког другог идентитета Крајишког народа.
Иначе, према сачињеном плану и могућностима, организациони одбор је уприличио дводневно окупљање. Први дан, у суботу 17.06. са почетком у 10.00 часова је била организована научна трибина: „О идентитету Срба Крајишника“, од 13-14.00 промоција za sajt busije4томова књига: „РСК- државна документа 1-10“ и у термину од 19-20.00 часова књижевно вече под симболичним називом: „Спасење је у култури, знању и памћењу“.
У недељу 18.06.2017. у поподневном термину припремљен је спортски, културно-уметнички, духовни и програм који практично приказао обичаје и културу Срба и простора са кога су протерани. Ни повремена киша, није омела присутне, да својим присуством увеличају манифестацију. 
Поред наступа бројних завичајних удружења и њихових КУД-ова, са песмама и играма Лике, Кордуна, Баније, северне Далмације, Славоније и СбзС, као гости, наступили су чланови Академског културно-уметничког друштва Високе туристичке школе из Новог Београда. У вечерњим часовима служен је парастос и помен за све погинуле и нестале. «Патриотски фронт» је прихватио своје учешће у организацији и реализацији ове манифестације,  што ће чинити и даље и укључивати се као суорганизатор у све сличне манифестације.
354774
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
61
373
434
351679
8454
10411
354774
Ваш IP: 54.237.183.249
У Србији је 22.09.2020 02:29
Счетчик joomla