09. јануар-Дан Републике Српске

danrs1Бања Лука, 09.01.2017- Република Српска данас, свечано обележава четврт века државности, као и своју Крсну славу Св. првомученика и Архиђакона Стефана Поред домаћина, скупу присуствује председник Републике Србије Томислав Николић, Амбасадор РФ у БиХ, бројни званичници, јавне личности из Србије и региона.Његова светост патријарх српски Иринеј је у бањалучком Саборном храму Христа Спаситеља, служио свету архијерејску литургију уз саслужење више владика и свештенства. Градови широм Републике Српске украшени су српским тробојкама али и великим билбордима на којима стоји натпис "ПРАВО на СЛАВЉЕ!" .
Иако оспорен међународним притисцима и нелегалном одлуком Уставног суда БиХ, овај Sequence-01.Still011датум се обележава вољом народа РС, који се о томе, недавно изјаснио на референдуму. На овај начин није дозвољено прекрајање, првенствено „Дејтонског споразума", али и неспорне аутономије РС извојеване бројним жртвама.
Дана 9. јануара 1992. године у Сарајеву, тадашња Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини је донела „Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине". Проглашена је Република на подручјима српских аутономних регија и области и других српских етничких целина у
akademija rsБосни и Херцеговини, укључујући и подручја на којима је српски народ остао у мањини, због геноцида који је над њим извршен током Другог светског рата. Република српског народа Босне и Херцеговине се налазила у саставу савезне државе Југославије, као њена федерална јединица. До избора и конституисања нових органа и институција, који су требали бити установљени Уставом, функције државних органа је обављала
Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини и њен „Министарски савјет". Седиште органа Републике је било у Сарајеву.
Доношењем Устава од 28. фебруара 1992. Република је добила назив „Српска Република Босна и Херцеговина". Проглашена је за државу српског народа и грађана који у њој живе, али и даље као део Савезне државе Југославије. Уставним амандманима VII и VIII од 12. августа 1992. назив Републике је промењен у садашњи и коначни назив „Република Српска". Дан Републике Српске је био најпре утврђен Законом о славама и светковинама(1992), као један од празника Републике Српске, да би касније био укинут. Поново је утврђен Законом о празницима Републике Српске (2007) као републички празник који се празнује 9. јануара.

 

318510
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
258
340
2486
314733
5857
6663
318510
Ваш IP: 18.206.13.28
У Србији је 25.05.2020 16:55
Счетчик joomla