Злочин без казне

 

m234Београд,17.04.2013.- На данашњи дан пре 14 година, у бесомучном бесу разулареног агресора, прст на дугмету неког изопаченог НАТО ума заувек је угасио живот трогодишње Милице Ракић.

Милица је убијена 17. априла 1999. год. у 21:45. У малом купатилу у улици Димитрија Лазаревића Раше број 8, први спрат, Батајница. Врата купатила су била отворена и шрапнели су пролетели право кроз врата купатила. Девојчица је преминула од повреда гелера у главу, а вест о њеној погибји је потресла Србију, али и читав правдољубиви свет. И данас су на фасади око прозора купатила видљива оштећења од бомбе. Ракићи их намерно нису поправили, оставили су их да подсећају на страшан злочин.

Мала Милица је постала симбол невиних жртава безумне НАТО агресије у којој је поред ње, убијено још 78-торо деце, а чак 2700 рањено.

Израз „колатерална штета“ је био све што су моћници и инспиратори овакве „интервенције“ саопштили. За њих није постојао, нити постоји Хашки ни било који други суд...само Божији.

 

998mНа батајничком гробљу јуче је одржан помен и положени венци на споменик малој Милици Ракић. Парастос је служио владика сремски Василије и упутио речи утехе породици и послао поруку да се молитве приносе за све жртве и да ни једно име оних који су страдали не заборави.

 

СПЦ покренула иницијативу да се трогодишња НАТО жртва канонизује

(Глас Јавности, 1. децембар 2004. г.)

 

Уколико заживи култ у народу, Сабор СПЦ ће донети свечану повељу о проглашењу Ракићеве за светицу. У именослов светих Срба до сада је уведено 77 личности.

Српска православна црква покренула је иницијативу да се трогодишња жртва НАТО Милица Ракић прогласи за новог свеца СПЦ. Предлог су недавно обелоданили умировљени владика Захумско-херцеговачки Атанасије и његов наследник на епископском трону владика Григорије. Владика Атанасије је рекао да се фреска мале Милице налази у 887mманастору Тврдош код Требиња, седишту епископа Захумско-херцеговачког. На фресци пише: „Св. н. муч. од НАТО. Милица дете”.   „Фреска је у манастирској цркви Успења Пресвете Богородице у једном медаљону, сликана заједно са осталим мученицима и мученицама. Настала је ове године, а дело је ђакона Николе Лубардића из Београда. Мала Милица је симбол страдања и невиности и њена фреска уједно значи да је ми предлажемо за свету мученицу”, објаснио је владика Григорије.

 

Према канону СПЦ, да би нека личност била канонизована, односно проглашена за свеца, потребно је да буде испуњен један од услова — мученичка смрт, култ у народу, јављање чудом или да су нетрулежне мошти.

 

329041
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
168
198
924
325532
513
8237
329041
Ваш IP: 3.236.126.69
У Србији је 03.07.2020 20:47
Счетчик joomla