Богојављење

пливањебогојављање19.01.2015.- Православни верници и Српска православна црква данас прослављају Богојављење, један од петнаест највећих хришћанских празника. Празновање Богојављења подсећа хришћане да мисија Сина Божјег није почела његовим рођењем, већ крштењем. Широм Србије биће организована традиционална пливања за богојављенски крст. У Апатину и Београду учествоваће и чланови “Патриотског фронта”.

Централна свечаност обележавања Богојављења у Београду и пливање за Часни крст одржаће се на Ади Циганлији, а празничну литургију у Храму Светог Ђорђа на Бановом Брду служиће патријарх српски Иринеј који ће првом ко стигне до циља уручити Богојављенски крст од леда, који је сачињен од прошлогодишње Свете водице.

Овим догађајем се, при Исусовом крштењу, Бог јавио у три личности - Бог Отац је говорио са неба, Бог Син се крстио у Јордану, а Бог Дух Свети је, у виду голуба, сишао са неба над Христову главу. Тај тренутак представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију. Догађај објављивања Богочовека, наводи се у светим књигама и слави се као Богојављање. Такође, Црква је установила Свету тајну крштења за свако људско биће. Крштењем се постаје члан Христове цркве и душа се чисти од сваког греха.

Код Срба се Богојављање слави веома живописно. На Богојављење се у свим православним храмовима после Свете богојав1Литургије освећује вода. У народу се овај дан зове и Водице или Водокршће. Овај обичај је везан за веровање у лековитост и чудотворност богојављенске водице Та вода се узима и носи кући. Чува се као чудотворна света драгоценост. Никада се не квари. Њом се прска кућа ради освећења и заштите од демона и осталих нечистих сила. Пије се током целе године ради исцељења и заштите од свих болести, очишћења од злих страсти и ради опроштаја грехова, очишћења душе и тела. Богојављенску водицу некада су пиле труднице да би се "отвориле као небо на Богојављење" па да се лако породе. Та се вода сипа и у бунар да се прочисти ако у њега падне каква животиња. У стара времена, освећена водица давала се болесницима који нису могли да оду у цркву на причест.

Обичај пливања за Часни крст је већ традиција у Србији. Крст би требало да се прави од залеђене прошлогодишње Богојављенске водице. Затим се он баца у воду, а углавном млађи мушкарци се такмиче ко ће га први пронаћи и извадити из воде. Верује се да ће ту особу током целе године пратити нарочита срећа.

341119
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
113
365
1620
336714
5210
7381
341119
Ваш IP: 3.228.220.31
У Србији је 14.08.2020 05:17
Счетчик joomla