Дан присаједињења Бачке, Баната и Барање

prisajedinjenjevojvvenci25.11.2014.- Поводом обележавања Дана присаједињења Војводине Србији, градски челници, као и представници Буњевачког националног савета и удружења која негују традиције потомака ратника 1912-1920. , положили су венце на спомен-плочу некадашњег хотела "Гранд" на Тргу слободе, где је одржана Велика народна Скупштина. Поред осталих грађана, представника институција и удружења, свечаном догађају присуствовала је и делегација Главног одбора „Патриотског фронта“.

Прошле године, на Београдској капији у Петроварадину поново је постављен бронзани барељеф, у част ослободиоца Новог Сада у Првом светском рату. Стари су, иначе, већ у априлу 1941, кад је Срем окупиран од Павелићеве НДХ, као увод у крваво дивљање које је, практично, трајало током свих ратних година, усташе одмах скинуле и уништиле.

ulazak-srpske-vojske-u-novi-sad-1918-300x172После слома Аустроугарске монархије октобра 1918. године, регионе Банат, Бачку и Барању посела је војска Краљевине Србије. Фактичку управу над овим подручјима преузели су локални војвођански Срби, а на челу се налазио „Српски народни одбор“из Новог Сада.

25. новембра 1918. године, сазвана је Велика народна скупштина Срба, Словака, Буњеваца и других народа, која је прогласила присаједињење ових региона Краљевини Србији (на скупштини је било укупно 757 делегата, од којих 578 Срба, 84 Буњевца, 62 Словака, 21 Русин 6, Немаца, 3 Шокца, 2 Хрвата и 1 Мађар), а 1. децембра 1918. године Краљевина Србија је са народима и територијама које су насељавали под бившом Аустроугарском, формирала Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.

Velika-narodna-skupstina-1918Велику народну скупштину отворио је Јован Храниловић, као најстарији посланик по годинама. Посланици скупштине заступали су 211 општина из Баната, Бачке и Барање, а седници су присуствовали и представници Срема, чланови СНО Нови Сад, као и српски и француски официри који су се затекли у Новом Саду. Пошто је завршено конституисање Скупштине, председавање је преузео др Игњат Павлас , који је најавио Јашу Томића, председника СНО Нови Сад, као подносиоца главне одлуке. Јаша Томић се најпре краћим говором обратио овом историјском скупу, а потом је прочитао одлуке Скупштине. Тог дана, поред осталог, донешена је одлука о формирању покрајинске управе (владе и скупштине) у овим регионима. Покрајинска влада је званично названа „Народна управа за Банат, Бачку и Барању“, а за њеног председника изабран је др Јован Лалошевић, док је покрајинска скупштина званично названа „Велики народни савет“, за чијег је председника изабран др Славко Милетић.

Banat backa baranja 01 map srИако је влада у Београду прихватила одлуку о присаједињењу Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, она није званично признала „Народну управу“, која је управљала овим подручјима све до 11. марта 1919. године, када је одржала своју последњу седницу. Власт „Народне управе“ простирала се не само у оним деловима Баната, Бачке и Барање који су на мировној конференцији признати као део Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, већ у свим деловима ових региона, које је контролисала војска Краљевине Србије од новембра 1918. године, укључујући и делове који данас припадају Румунији и Мађарској. Овакав облик управе функционисао је до 1922. године када је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца административно подељена на области.

 

329007
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
134
198
890
325532
479
8237
329007
Ваш IP: 3.236.126.69
У Србији је 03.07.2020 19:53
Счетчик joomla