Годишњица херојске погибије

Milan Tepic29.09.2014.- На данашњи дан 1991. године, мајор ЈНА Милан Тепић несебично је жртвовао свој живот у одбрани српског народа. На почетку ратних сукоба у распаду СФРЈ У Хрватској, мајор Милан Тепић се нашао опкољен са својим војницима у складишту оружја, у селу Беденик надомак Бјеловара. Уз њега су били махом младићи на одслужењу војног рока. Ратна дејства хрватских паравојних формација, „Збора народне гарде” (ЗНГ) приморала су их да се повуку у војно складиште. После неуспелих преговора, на мајору Тепићу је остало да донесе одлуку од које су зависили животи младића и судбина једног од највећих складишта наоружања ЈНА на територији Хрватске. Одлука коју је донео одвела га је у легенду.
Својим војницима, младићима за које је био одговоран и којима је био официр, али и учитељ, одржао је кратак говор: ''Војско, слушајте ме добро! Не знам колико ћемо моћи још овако да издржимо, усташе ће тек жестоко навалити и настојати да нас заскоче. Зато су пажљиви са ватром и избегавају да ударају по складишту, јер ово што ми имамо овде за њих је више него драгоцено. Искључиво је моја брига да они то не добију у руке, јер можете замислити каква би то трагедија била за наш народ. Ово је моја давна одлука и молим да се не коментарише. Кад дође тренутак да се више не може издржати и кад дође мука до ока, тражићу да се удаљите на пристојну удаљеност од главног објекта. Дакле, не замерите ми ако сам негде према неком од вас погрешио, али хоћу две ствари да урадим уз вашу помоћ: да усташама не дам Беденик и да ви останете живи. Нека неко од вас сачува овај мој ратни дневник. Вољно и збогом, јунаци моји!''

Мајор Тепић је потом наредио војницима да се повуку и склоне се на сигурну удаљеност. Када су војници Зенги ушли у складиште, активирао је експлозив и дигао у ваздух огромну количину ускладиштене муниције.
Милан Тепић, модерни Стеван Синђелић, испунио је своју реч: ''Једном људи дају реч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко.''
major-milan-tepicМајор Тепић је за свој подвиг проглашен народним херојем. На данашњем комеморативном скупу венац Министарства одбране и Војске Србије положила је делегација коју је предводио пуковник Чедомир Дупор из Управе за логистику, а о мајору Тепићу говорио је његов класић, генерал у пензији Љубомир Самарџић. Венце крај спомен-плоче испред Клиничко-болничког центра „Драгиша Мишовић“ положили су и чланови породице, представници Клуба генерала и адмирала, делегације удружења које негују слободарске традиције Србије, а комеморацији су присуствовали и бројни пријатељи и грађани који поштују херојски чин мајора Милана Тепића.

320135
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
140
310
1883
316024
7482
6663
320135
Ваш IP: 18.207.254.88
У Србији је 31.05.2020 08:35
Счетчик joomla