208 година од боја на Мишару

venac misar2Шабац,12.08.2014.- Полагањем венаца на споменик Карађорђу и мишарским јунацима, у селу Мишар код Шапца, сутра ће се обележити 208. годишњица чувеног Боја на Мишару. У склопу обележавања, пред споменик српским устаницима венце ће положити делегације Владе Србије, Војске Србије, Града Шапца, удружења неговаоца традиција ослободилачких ратова Србије и делегација "Патриотског фронта".
Бој на Мишару одиграо се 13. августа 1806. године и био је прва велика победа српских устаника над регуларним оружаним снагама Отоманског царства. Устаници, предвођени Ђорђем Петровићем- Карађорђем и истакнутим првацима, попут Јакова Ненадовића, Милана Обреновића, Симе Марковића и попа Луке Лазаревића, након те победе учврстили су положај у ослобођеној Србији и угрозили статус Турака у оквиру Београдског пашалука. bojnamisaruПретпоставља се да је српска војска у тој борби имала око 6.000 пешадинаца и око 2.000 коњаника, као и пет топова који су били распоређени у шанцу који је изграђен између Саве и Јеленачке шуме. На турској страни, коју су предводили босански везир Сулејман-паша Скопљак, Синан-паша Сијерић, Али-паша Видајић, Мехмед-бег Куленовић и остале истакнуте босанске војсковође, било је преко 40.000 војника, коњаника и артиљерије. Након неколико неуспешних фронталних јуриша на српске положаје Турци су изгубили иницијативу и застали са нападима. Карађорђе је то искористио и послао српску коњицу, подељену у две групе под вођством попа Луке Лазаревића и Лазара Мутапа, да истовремено нападну Турке испред шанца с леђа ,противничку артиљерију и везиров штаб. karadjordjeИзненађење је било потпуно, због чега је Карађорђе одлучио да се отворе врата шанца и да српска пешадија крене у напад.

 

Целодневна битка је била завршена у предвечерје великом српском победом а аустријски посматрачи са друге стране Саве проценили су да су Турци изгубили између 1.200 и 3.000 људи. Погинули су Синан-паша из Горажда, Кулин-капетан, капетан Мехмед Видајић из Зворника, његова два сина и многи други, а Срби су запленили већу количину оружја, муниције, коња, волова и одела. Тешке губитке Турци су претрпели и приликом повлачења у Босну јер су их у шуми Китог напали Стојан Чупић и Милош Поцерац који су, у више узаштопних борби, убили око 2.000 Турака.

Велика победа на Мишару као резултат имала је одлуку Порте да почне преговоре са устаницима о миру, уз посредовање Аустрије и Русије. Понуђен је и ферман којим је Србима дата амнестија за три године устанка, а изражена је и спремност да им се одобри аутономија, уколико се обавежу на верност централним турским властима и плаћају годишњи данак.

319115
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
74
172
863
316024
6462
6663
319115
Ваш IP: 18.207.254.88
У Србији је 28.05.2020 05:03
Счетчик joomla