Дан победе у 2. Светском рату

 

rajhstag-zastavaБеоград,09.05.2014.- Данас се обележава 69. годишњица када је првих минута 09.маја 1945. нацистичка Немачка потписала безусловну капитулацију. Централну државну церемонију у 10 часова у оквиру гробља ослободилаца Београда из Другог светског рата предводиће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин. „Патриотски фронт“ ће полагањем венаца у Апатину, Пригревици, Шапцу и другим градовима и насељима где има одборе, обележити овај значајан датум.

У централној церемонији ће учествовати представници Министарства одбране и Војске Србије, Републичког одбора СУБНОР-а, Града Београда, као и представници амбасада Руске Федерације, Украјине, Белорусије и Азербејџана. Дипломатски представници Републике Србије положиће венце на српске војне меморијале и места страдања из периода Другог светског рата на тлу Албаније, Аустрије, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Египта, Израела, Италије, Мађарске, Македоније, Немачке, Норвешке, Пољске, Румуније, Словачке, Словеније, Француске, Хрватске, Црне Горе, Чешке, Шпаније и других држава.

9. маја 1945. године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел. Дан победе над фашизмом се слави 9. маја, иако је Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније безусловном капитулацијом царског Јапана после трагичне употребе атомске бомбе у Хирошими и Нагасакију. У овом глобалном сукобу, у коме су зараћене стране биле груписане у блок Сила осовине и Антихитлеровску коалицију, уз колосална разарања, свет се суочио и с најсуровијим страдањима и злочинима, до тада непознатим у историји. Више од 50 милиона људи је у Другом светском рату изгубило живот.

Југославија је једина земља која је тада имала два антифашистичка покрета, а према званичним подацима имала је и 1,7 милиона жртава.

Отуда и значај Дана победе над фашизмом, 9. маја, јер је тада заустављена беспримерна људска кланица, чије последице свет осећа и данас.Почев од тада, овај дан се свечано обележава у великом броју земаља света, и то у Србији, Русији, Јерменији, Азербејџану, Белорусији, Грузији, Казахстану, Киргистану, Молдавији, Таџикистану, Туркменистану, Украјини, Узбекистану и Израелу од 2000. Највећа парада у свету одржава се сваке године 9. маја у Москви, на Црвеном тргу.

Државни празник у нашој земљи ће биће традиционално обележен и образовним активностима у великом броју основних и средњих школа, као и свечаностима и окупљањима крај војних меморијала и места страдања у бројним општинама и градовима широм Србије.

341104
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
98
365
1605
336714
5195
7381
341104
Ваш IP: 3.228.220.31
У Србији је 14.08.2020 04:58
Счетчик joomla