Прве позитивне пресуде у случају “ратне дневнице”

резервистиНиш, 08.10.2016- Након 8 година судских процеса, пред домаћим и страним правосуђем, којима се доказивала дискриминација приликом исплате ратних дневница за 1999. годину, домаћи судови су донели прве позитивне пресуде у корист резервиста. Пресуда нишког, прво Вишег, а затим потврда Апелационог суда од 31.08.2016. је доказ да је правда спора, али достижна.

“Утврђује се да је Закључком Владе Републике Србије, којим су дозвољена средства ради исплате новчане помоћи ратним војним резервистима са пребивалиштем на територији 7 неразвијених општина Куршумлија, Блаце, Бојник, Лебане, Житорађа, Дољевац и Прокупље, повређено начело једнаких права и обавеза чиме је извршена дискриминација” - пише у пресуди. Држава је пресудом обавезана да овом Нишлији, за учешће у рату од 24. марта до 25. јуна 1999, само за трошкове парничног поступка исплати 60.600 динара, и то уз камату "од извршности до исплате".
Подсетимо, око 8.500 резервиста, које је пред судом у Стразбуру заступао нишки адвокат Срђан Алексић, пре две године изгубило је спор. Образложење Суда било је да "нису били искоришћени сви правни лекови домаћег правосуђа". На овај начин, поновним утужењем, конкретно Министарства одбране РС пред домаћим судовима, испуњена је и ова обавеза. Одлуку попут нишког Апелационог суда, донели су и судови у Крагујевцу, Краљеву, Новом Саду и Суботици , а процеси се воде и у другим градовима, односно судовима. Исплата према дану проведеном у резерви 1999. износи око 3.500, 00 динара, а укупан износ просечно, без затезних камата 200.000,00 динара, зависно од броја дана проведених на ратишту.
алексићадвокат”На основу ових пресуда упутићемо Министарству одбране захтев за вансудско поравнање, у оквиру којег бисмо се споразумели о накнади материјалне и нематеријалне штете на коју ратни ветерани са Косова имају право по основу дискриминације по месту пребивалишта. Вансудска нагодба је добра и за војне резервисте и за државу, пошто би се на тај начин избегло плаћање (не)малих трошкова судских спорова. Ако за њу, ипак, не буде слуха, тужићемо Министарство одбране за накнаду штете, а у случају потребе- поново ћемо у Стразбур- каже Алексић”.
Иначе, Адвокатска канцеларија “Алексић” одржава протеклих месец дана трибине по градовима, упознајући борце са постигнутим и планом, да се због дуготрајних судских процеса (жалбе) и  неминовних, поменутих трошкова, покуша са Владом Србије направити договор око вансудског поравнања. Идеја се своди на једну од 4 варијанте: исплата кроз обвенице, безготовинским плаћањем, кроз мешовити и једну врсту компензационог модела. Ово је неминовно, јер је у питању око 200.000 резервиста оштећених приликом исплате 2008. године, само борцима Топличког округа, односно 7 општина са југа Србије. У истом смислу, адвокатска канцеларија је упутила допис председнику Владе А. Вучићу са предлогом, да се већ идуће недеље, приликом његовог доласка у Ниш, направи контакт и започну разговори о овој теми.
Сви резервисти који су раније предали тужбене захтеве у канцеларијама “Патриотског фтронта”, немају потребе поново прикупљати документацију и плаћати било какве накнаде. Удружење неће самоиницијативно покретати нове поступке, већ ће сачекати одлуке других судова и евентуални, позитивни договор са Владом Р. Србије. Такође, Главни одбор “ПФ” препоручује свом чланству, да се не излаже беспотребним трошковима и појединачним тужбама, јер све што се буде односило у смислу евентуалне исплате и начина на борце нишког краја, односиће се и на друге који су имали учешће у рату 1999. године, а пребивалиште било где на територији Р. Србије. Неколико тужби, које је удружење иницирало, односило с искључиво на лица која имају статус “социјално угрожених”, јер се у том случају судске таксе не плаћају.
О сваком новом сазнању, Интернет редакција “Патриотског фронта” ће обавестити јавност и чланство путем овог сајта, као и даљим поступком.
За све који желе директан контакт са Адвокатском канцеларијом “Алексић” из Ниша, могу се информисати на порталу:  http://www.aleksic.rs/  или на ФБ групи Срђана Алексића https://www.facebook.com/advokat.srdjan.aleksic .

Фотокопија позитивне судске пресуде Апелационог суда у Нишу:

пресуда1ниш

пресуда2ниш

пресуда3ниш

пресуда4

295760
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
20
234
1022
293662
3393
8787
295760
Ваш IP: 35.173.57.84
У Србији је 21.02.2020 01:55
Счетчик joomla