Скупштина Удружења руских потомака – Романов

ивановНови Сад, 09.11.2014.- У сали амфитеатра Спортског и пословног цента “Војводина”, у времену од 11-13.00 часова одржана је годишња Скупштина удружења руских потомака-Романов, Нови Сад. Доносимо “Извештај” са овог догађаја:

Представнице Савеза руских сународника „Отечество“ из Новог Сада су изложиле су своје рукотворине, производе, флајере на столу непосредно после улаза у Амфитетар, а поред су биле изложене и књиге публицисте и новинара госпође Биљане Живковић, председника Београдског одбора и Одбора за православље Удружења руских потомака –Романов: „У име истине“, „Записи“ и „Исповести из сарајевских казамата“.

Посебни печат Амфитеатру су давале слике Свете Царске породице Николаја другог Романова као и фотографија белог официра Ивана Сергеевича Иванова.

Скупштини је присусутвовало преко шесдесет чланова и гостију.

Као гости и драги сарадници на скуп су дошли представници следећих друштава и удружења: Савез руских сународника „Отечество“ из Новог Сада, Странка Руса Србије, „Ђирилица“-Београд, Хуманитарна организација „Стара Рашка“-Београд, Ђирилица „Српска Атина“-Нови Сад, Удружење „Опстанак“-Крагујевац, Евроазијска Србија-Нови Сад, Руска странка-Нови Сад, Хуманитарна фондација „Душа паорска“-Нови Сад, Сабор монархиста Србије, Српско руска Веза-Сремски Карловци, Интернационална Полицајска Асоцијација, Двери-Нови Сад, Регионални Савез српско руског пријатељства северне Србије „Св. Серафим Саровски“- Сремски Карловци.

Велику радост и понос скупштини донели су присутни чланови Почасног савета Удружења руских потомака- Романов: академик, проф Панфилов Димитрије Евгенич, академик проф Девић Д. Војислав, писац Иштоковић Миливој, проф Иванов Емилија, академик Шћекић Вучина, као и академик Јарчевић Слободан.

Скупштину је отворила и водила госпођа Драгана Самарџић, члан Надзорног одбора.

После химне Републике Србије и Игроказа плесне групе Виле, а затим прихватања Дневног реда, изабрано је Председништво скупштине: Младен Гујић, један од оснивача и члан Управног одбора, Зеленски Александар, члан Управног одбора, Драгана Самарџић, члана Надзорног одбора, као и записничар Скупштине- Пундов Павле, председник Секције за српско грчке везе.

Након тога учеснике и госте је поздравио оснивач и председник Удружења руских потомака –Романов из Новог Сада, Мр Јован С. Иванов. У свом обраћању он је указао на основне делове досадашњег деловања, као и на тешкоће и проблеме које је Удружење имало од оснивања у мају 2013. до октобра 2014., а такође и истакао основне смернице на чему се у следећем времену треба више радити.

Мр Јован С. Иванов је затим замолио да се прочитају писма које су скупштини послале Академик професор Мила Алечковић, члан Почасног савета Удружења Романов, као и госпођа Ивана Жигон, председница Руско српског друштва из Београда.

Скупштина је, након тога једногласно усвојила Извештај о раду од оснивања до данас, као и План рада за 2015. годину и донела одлуке из своје надлежности. Одлуке су се односиле на оснивање градских и месних Одбора у Србији и иностранству и именовање њихових председника, оснивање одбора и секција и именовање њихових председника, прихватање нових чланова Почасног савета, као и на одлуке о приступању Удружења Регионалном савезу Св Серафим Саровски и Сабору српских удружења.

После овог званичног дела учесницима су се обратили: Цмиљанић Бајо из Хуманитарне организације „Стара Рашка“- Београд, пуковник Милорад Ђошић из „Ћирилице“-Београд, професор Драган Батавељић из удружења „Опстанак“ из Крагујевца, као и Никола Симијановић, самостални уметник, председник Одбора за културу Удружења Романов и оснивач Фондације „ДУША ПАОРСКА“. Сви они су упознали скуп о свом раду и позвали Удружење руских потомака „Романов“, као и све остале заинтересоване на заједничке напоре у остварењу истих циљева.

Како је међу говорницима било представника Сабора српских удружења, они су позвали Удружење руских потомака Романов из Новог Сада да се прикључи овом Сабору у неговању и чувању српске културе и традиције, што је Скупштина и прихватила у својим претходно донешеним одлукама.

Сам завршни део Скупштине је био предвиђен за излагање академика Слободана Јарчевића, члана почасног савета Удружења – Романов и председника Регионалног савеза српско руског пријатељства северне Србије „Свети Серафим Саровски“, које има седиште у Сремским Карловцима.

Академик Јарчевић је време искористио да говори о непознатим у широј јавности темама које је обрађивао и о којима је писао у својим књигама, а које се тичу мало познате и скриване историје Срба и Руса.

Скупштина је тиме била званично завршена око 12, 45, а неко време су присутни затим провели у Амфитетатру у разговору и дружењу, које се затим наставило у оближњем кафеу „МОСКВА“ на СПЕНСу.

Сабор Монархиста Србије и представник Међународне Полицијске академије су затражили да одмах почну сарадњу са Удружењем руских потомака- Романов и обећале помоћ на оставарењу његовог плана рада.

Председница Сабора Монархиста Љиљана Јовановић и оснивач Фондације Душа паорска , Никола Симијановић су предложили да њихова удружења потпишу споразум о сарадњи са Удружењем руских потомака- Романов и понудили пројекте на којима се може одмах почети заједнички радити.

Поједина Удружења, као и појединци и чланови су послали мејлове подршке и поздраве као што је Удружење ратних добровољаца са потомцима 1912-1918, Београд.

Агенција ТАНЈУГ се извинула што није могла присуствовати Скупштини али је следећи дан узела изјаву од председника Удружења Мр Јована С. Иванова, коју је поставила на свој сајт. (http://www.tanjug.rs/videodet1.aspx?galID=145204&videoID=835637 ).

318482
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
230
340
2458
314733
5829
6663
318482
Ваш IP: 18.206.13.28
У Србији је 25.05.2020 16:16
Счетчик joomla