Сабор српско-руских удружења

andricgradБеоград-Москва,15.04.2014.- Недавно одржани помен руским добровољцима у Вишеграду који су положили своје животе за слободу Републике Српске, био је прилика да се окупе и саборно уједине више српских и руских организација. Вековно братсво народа и држава, доказано и у последњим ратовима за слободу српског народа неформално је још једном показано кроз договор о формирању Сабора удружења. Циљ ове организације је продубљивање досадашњих веза и заједничка иницијатива на баштињењу културе, традиције, вере и хуманитарним активностима.  После вишемесечне припреме, на састанку у Вишеграду, основан је  Сабор српско-руских удружења који чине: Удружење „Косовски фронт“ Москва, Удружење ратних ветерана СЗ 1990-1999 „Патриотски фронт“ , Српско удружење „Ћирилица“ Београд, удружења „Косовско Огњиште“ Косовска Митровица и „Косовско Огњиште“ Бања Лука, Удружење „Краљев град“ Краљево, Удружење „Опстанак“ за борбу против „беле куге“ и повећање наталитета, Удружење бораца рата 1999. „Гвоздени пук“ Прокупље и Удружење чувара српске тради ције и обичаја „Прела и посела“. Састанак је симболично одржан на дан 12. априла када се 1993. године догодила велика битка за коту Заглавак код Вишеграда, на месту на коме је исписана још једна страница руско-српског ратничког братства. У тој битци погинула су три руска добровољца:  Константин Богословкси, Владимир Сафонов и Димитриј Попов. Управо тај дан осам српских и једно руско удружење изабрали су за дан свог уједињења и оснивања Сабора.

krav4Представнике ових удружења у Андрићграду примио је господин Јелисијевић који их је упознао са радом Института „Иво Андрић“ а потом им показао и библиотеку која се стално обогаћује новим књигама које доносе дародавци.  На састанку уједињења говорили су сви присутни излажући досадашње активности својих организација. „Фронт“ је представљао члан Генералне скупштине и председник РО за западну Србију из Шапца г. Горан Ракић.

Састанак је завршен дефинисањем циљева и задатака Сабора међу којима се истиче, поред неговања традиционалних вредности и вере , поштење, домаћинска економија, међусобно помагање и сарадња са Србима у дијаспори посебно у Русији и са руским народом.

„Патриотски фронт“ је и овим чином поново доказао приврженост саборности свих организација које имају за циљ бољитак, како свог тако и братских народа, а посебно важност очувања позитивних вредности друштва и утицаја на будуће генерације.

276122
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
270
554
1318
271565
1484
11973
276122
Ваш IP: 100.26.176.182
У Србији је 05.12.2019 15:54
Счетчик joomla