Споменик руским војницима у Петроварадину

srb-Osvestavanje-spomenika- 620x0Нови Сад,27.10.2013.- Први у Србији обновљени споменик руским војницима, ратним заробљеницима у Првом светском рату, откривен је и освештан данас на Војном гробљу у Петроварадину, у организацији амбасаде Руске Федерације, а у оквиру обележавања века од почетка Великог рата. Споменик у облику руског православног крста био је подигнут 1929. године, на месту где је сахрањено 96 војника руске војске умрлих од рана и болести у аустроугарском логору, временом је био руиниран и порушен, а обновљен је ове године руским средствима, уз помоћ наше државе и града Новог Сада, као и уз моралну подршку Српске православне цркве, истакао је руски амбасадор у Београду Александар Чепурин.

браћајући се представницима државне и градске власти, Војске Србије, црквеним великодостојницима и многобројним грађанима, Чепурин је подсетио да је Први светски рат био једна од највећих преломних тачака у светској историји, катаклизма која је однела милионе људских живота.

Велики рат је Русији, као једној од кључних држава учесница, донео трагичне последице, казао је Чепурин и напоменуо да се сада у његовој земљи, уз снажну подршку државног руководства, "шири друштвени покрет за обнављање и овековечење историјског сећања" на храброст и пожртвовање оних који су дали животе за отаџбину.

Руски амбасадор је захвалио Србији и српском народу, а посебно Српској православној цркви, "што чувају сећања на наше војнике ослободиоце", напомињући да су споменици, углавном, подигнути оним војницима који су погинули у Другом светском рату, док се, како је рекао, они који сећају на страдале у Првом могу избројати на прсте једне руке. Потрудићемо се да обновимо и сачувамо гробља и обновимо споменике посвећене Русима страдалим и у Првом светском рату, а ово је први који је откривен овде у Србији", рекао је Чепурин новинарима. Заједничком молитвом свештенства и грађана, коју су предводили епископи бачки Иринеј и сремски Василије, као и уз војне почасти, одата је пошта преминулим руским војницима и положени венци на њихов споменик на Петроварадинском гробљу.

319127
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
86
172
875
316024
6474
6663
319127
Ваш IP: 18.207.254.88
У Србији је 28.05.2020 05:26
Счетчик joomla