Парастос за жртве „Олује“

zirovac10.08.2013,Сисак -У Жировцу у Хрватској, данас је одржан парастос за погинуле и нестале у току хрватске војно-полицијске акције "Олуја"1995.године. Помен је служен у цркви Св. Петра и Павла цивилима који су страдали од стране хрватско-муслиманских формација током повлачења народа и војске из РСК. Организатор је било новосадско „Удружење учесника оружаних сукоба на подручју бивше Југославије“, а аутобус са групом родбине и ветерана кренуо је пут Баније из Новог Сада. Према подацима Докуметационог центра „Веритас“ као нестале воде се 234 особе, а 117 је есхумирано и сахрањено. Хрватска страна признаје и „трага“ за 32 нестале особе. За овај злочин до данас није покренута истрага нити је ико одговарао. Данима, уочи најављене посете расле су тензије изазване јавним протестима хрватских удружења ветерана.

Парастос је почео са пет сати закашњења, а како је саопштила сисачко-мославачка полиција, протекао је мирно и без инцидената. Групу је предводио председник новосаског удружења и ратни командир диверзантског вода 21. Кордунашког корупуса војске Републике Српске zirovac1Крајине (РСК) Жељко Вукелић,а почаст жртвама у име „Савеза ратних ветерана Србије“ одао је председник Миле Милошевић. Догађај су пратили бројни хрватски медији.

Парастосу нису присуствовали представници Српског народног већа, СДСС-а из Двора и општине Двор, који су се уочи скупа од њега оградили.

Хрватски медији извештавају да је отказано најављено откривање споменика српским жртвама акције "Олуја", чему се жестоко противе хрватски „бранитељи“.

Ипак,новосадско Удружење учесника рата намерава да подигне споменик погинулима и несталима Жировца, уредно је предало захтев и пројекат споменика, али од локалних власти још није добијен никакав одговор.

Овај скуп је први такве врсте у Хрватској, где је организатор једно ветеранско удружење са простора Србије.

 

 

319131
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
90
172
879
316024
6478
6663
319131
Ваш IP: 18.207.254.88
У Србији је 28.05.2020 05:30
Счетчик joomla