Пороци код младих-превентива и лечење

vlajkopanovicТоваришево, 22.05.2014.- Синоћ је у у сали МЗ одржана још једна од трибина у заједничкој организацији Удружења за борбу против наркоманије „Нада“и ОО „Патриотског фронта“ из Бачке Паланке. Домаћин је био Месни одбор „ПФ“ из Товаришева , а тема: болести зависности и њихово погубно деловање, првенствено на младе. Иако је актуелни тренутак у земљи приоритетно на другој страни, раније заказана трибина је нешто што се не треба одгађати. Родитељима и деци су тему приближили проф. др Влајко Пановић, клинички психолог из Београда и представница удружења „Светлост“ из Новог Сада.
Пороци код младих све су израженији, а разлози су многи -све тежи материјални статус породица, безперспективност , недостатак превентиве на свим нивоима. Болести зависности,  наркоманија, али и све израженија тзв.“интернет“ зависност растући су проблем савременог света, који је погодио и Србију. Наркоманија, према речима професора Пановића, уништава младе људе, њихово здравље, животну перспективу и доводи до пропасти њихових породица.
Сличне манифестације ствара и овисност од интернет игрица.
„Немогуће је савременог човека замислити без рачунара. Али проблем је у ономе што се људима нуди као илузија забаве, као што су видео-игрице, Фејсбук, онлајн коцкање... У реалном животу постоје интерактивни односи међу људима и то је оно што му даје квалитет и драж. Тога на интернету не само да нема, већ се то добрим делом и нарушава“ рекао је проф. Пановић и апострофирао основне симптоме, као последицу:

 - депресија, нервоза, агресивност
- знојење, лупање срца, суве очи
- склоност свађама, несаница
- невољни покрети руку, поремећај апетита
- изостајање из школе и са посла
- незаинтересованост за околину
intbolestПодсетио је да је у виртуелном свету најгоре што - нема краја.
Пановић се сусретао са бројним зависницима, почев од девојчице старе четири и по године, па све до професора математике који је увелико зашао у осму деценију живота. Принцип „навлачења" сличан је као код наркотика: у почетку влада радозналост, а затим ступа зависност и на физиолошком и на психолошком нивоу. Један од првих симптома јесте ефекат сувих очију, а последице су несагледиве: почев од изгубљеног времена и стрпљења, преко занемаривања обавеза и пада концентрације, па све до поремећаја апетита. Најгоре је што људи тешко прихватају чињеницу да су постали зависници.
Борба против ових порока је задатак за читаво друштво, али основна превентива је едукација самих породица, алтернатива кроз здрав начин живота, спорт и друге активности у природи.
Овакве и сличне трибине ће „Фронт“ наставити да организује у свим својим одборима.

320972
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
246
203
681
318252
681
7638
320972
Ваш IP: 34.232.62.209
У Србији је 03.06.2020 12:58
Счетчик joomla