„У здравом телу- здрав дух“

 

 

gilijus06.10.2013.- Бачка Паланка,- Отварањем теретане и клуба за спортско обарање руке „Минотаур“, Иван Глиџић- Гилиус, започиње популаризацију овог, свакако неправедно запостављеног спорта у нашој земљи. Подршку и помоћ у пре свега промотивним активностима пружиће и „Патриотски фронт“ за чији „Спорт-тим“ је Иван наступао на недавној „4. Личкој олимпијади“. 

Ова врста екстремног спорта (engl. ARMWRESTLING ) је у свету одавно на нивоу врхунског спорта и има своје заслужено место у календару такмичења. Примат тренутно држе источноевропски такмичари, али успешне резултате постижу и спортисти из САД, Канаде па и азијских земаља.

 

У Србији постоји Савез за спортско обарање руке, који повремено организује купове и такмичења, а сама дисциплина је обавезан део традиционалних народних вишебоја. Такмичења су подељена у категорије по килажи и по десној и левој руци. Зависно од такмичења, елиминације се врше кроз циклус од једне до шест добијених победа за пролаз даље, претежно три.

sporttimpfСрбија има одличан потенцијал такмичара и наступа као репрезентација на међународним куповима.

Иначе, Иван Глиџић је вишеструки шампион наше земље у овој дисциплини, апсолутни првак у обарању левом и десном руком (2013.),а поред бројних медаља и пехара са домаћих и међународних турнира, био је и вицешампион Европе. Да је спорт тежак и захтева одрицање и напоран рад, али јача и тело и дух дефинише сам Глиџић реченицом: „Обарање руку је екстремни спорт који сурово обара его пораженог обарача, али га не понижава; побеђује посвећенији, спремнији и јачи. Ништа уложено-ништа освојено!“

 

gilius5Нови спорт и клуб у Бачкој Паланци имаће пуну подршку „Патриотског фронта“, јер представља још један вид борбе за здраву младост, склањање младих са улица и кроз тренинге, одрицање од порока данашњице. Удружење годинама улаже напоре на овом пољу, у раду са младима, а неколико данас врхунских спортиста је и резултат активности „ПФ“ на овом плану.

320966
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
240
203
675
318252
675
7638
320966
Ваш IP: 34.232.62.209
У Србији је 03.06.2020 12:46
Счетчик joomla