недеља, 15 април 2018 17:04

Обележена годишњица усташког злочина

Donja-Gradina-0Бањалука, 15.04.2018- У Спомен-подручју Доња Градина обележен је Дан сећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац.
Обележавању Дана сећања у име Републике Српске (РС) присуствовали су председник Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и председник Народне скупштине Републике Српске (РС) Недељко Чубриловић. У име институција Србије присуствовали су председница Народне скупштине Маја Гојковић и министар одбране Александар Вулин.
 
donjagradina2Председник РС Милорад Додик је поручио да је тај логор био државни пројекат НДХ за који никада нико није одговарао. “Тај злочин и данас нема своју званичну категоризацију као геноцид на Србима, Јеврејима и Ромима.” Обраћајући се учесницима комеморације, Додик је рекао да је доминатан осећај који из логора Јасеновац носи још из детињства био страх од усташа и НДХ, јер је у тој држави спровођен стравичан пројекат систематског убијања једног народа. „Та спирала места злочина - од Пага, Јадовног, преко Јасеновца, Градишке, до Сајмишта, Крагујевца, па поново према Броду, donjagradina3Пребиловцима, херцеговачким јамама, однеле су милион жртава српског народа у Другом светском рату”. Он је додао да су у том рату Србе, ослабљене у претходном ратном сукобу, убијали где год су стигли, без разлога и повода. Додик је подсетио да је из логора Јасеновац 22. априла 1945. године пробој извршила само мала група од 1.100 преживелих логораша, у моменту када је свет већ видео и знао да је Други светски рат при крају. Он је подсетио да у општини Козарска Дубица 20 година после Другог светског рата није било мушког регрута из српског народа, јер су сви били побијени у логору за децу, у којем је побијено или нестало 35.000 козарачке деце.
Donja-Gradina-4„Независна Држава Хрватска (НДХ) била је држатворни пројекат чији је крајњи циљ био затирање читавих народа - Срба, Јевреја, Рома и осталих који другачије мисле. У темељу НДХ били су мржња и расизам, зло које није потпуно нестало са урушавањем те државне творевине. Сваки покушај оживљавања усташтва и фашизма угрожава основна људска права што се не сме допустити”, рекла је председница Скупштине Р. Србије Маја Гојковић, која је у име Србије положила венац.
Венце су положиле и делегације јасеновачких логораша из Србије и логораша Другог светског рата из Републике Српске, као и делегације Јевреја из Израела и јеврејских заједница из Републике Српске, те Рома из Србије и Српске. На гробном пољу „Тополе” у Спомен-подручју Доња Градина венац су положили и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк и представници амбасада Русије, САД, Немачке, Холандије, Словеније и Велике Британије у БиХ, као и представници ОЕБС и Канцеларије Високог представника (ОХР), као и делегација општине Козарска Дубица.
Подсећа се да систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом светском рату на територији некадашње Југославије. На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар „Симон Визентал”, закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.
Међутим, у меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених. Међу страдалима, за 1.337 дана постојања логора Јасеновац, било је више од 20.000 деце. Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома НДХ.
320438
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
147
296
2186
316024
147
7638
320438
Ваш IP: 18.232.38.214
У Србији је 01.06.2020 13:35
Счетчик joomla